Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Twitter je prelomio, više ne žele 'politiku u svoju butigu'

None Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Twitter je u četvrtak i službeno objavio da će onemogućiti i zabraniti oglašavanje političkih kandidata, izbora te stavova oko osjetljivih tema poput pobačaja i imigracije...

I dok je Facebook odlučio i dalje sudjelovati u političkoj areni zbog čega se Mark Zuckerberg u već nekoliko navrata preznojavao pred američkim Kongresom objašnjavajući vlastitu politiku i alate kojima Facebook 'moderira' političke rasprave, Twitter je jednostavno odlučio - zatvoriti pipu. 

Tu je odluku kroz seriju tvitova objavio sam šef Twittera, Jack Dorsey. Objasnio je da je oglašavanje na internetu veoma moćan alat za korporacije, ali i da ta moć u slučaju politike nosi rizik jer može utjecati na glasanje, a time i na živote milijuna ljudi. 

'Vjerujemo da se doseg političkih poruka mora zaraditi, a ne kupiti' - Jack Dorsey

Nova pravila Twitter će primjenjivati u cijelom svijetu, bez iznimaka, a na snagu će stupiti tijekom studenog. 

Dakako, ovo ne znači da obični korisnici ili pak političari na Twitteru ne smiju dijeliti svoja politička stajališta, već samo da svoje objave na smiju oglašavati. Mnogi zbog toga nisu sretni ni najnovijim Twitterovim pravilima. Naime, piše Washington Post, objave Donalda Trumpa svaki dan dosežu 66 milijuna ljudi. S obzirom da američkom predsjedniku govor mržnje ili dijeljenje netočnih informacija nikada nije bilo strano, mnogi smatraju da bi Twitter trebao moderirati i takve, neoglašavane objave jer i one, na kraju krajeva, utječu na živote milijuna ljudi. 

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ove odluke utjecati i na politiku Facebooka koji se obvezao da više neće dopustiti izvanjske utjecaje na primjerice izbore u SAD-u, ali su isto tako odbili maknuti neke oglase u kojima su se koristile laži pod izlikom da se ne žele miješati u slobodu govora. 

Komentari (28)
  • Sad bi se Dorsey mogao preznojavati. Ali na sudu. Ovo je izravno kršenje 1. amandmana i to im neće tek tako proći. A definitivno će izgubiti klijentelu, jer ako ljudima zabraniš da iznose mišljenja i stavove o nečemu, onda će ti ljudi otići negdje drugdje, gdje im neće biti zabranjeno komunicirati. Proći će kao i Gilette - get woke, go broke.

    30. 10. 2019,   23:27
  • Kako ste vi zapeli za Donalda Trumpa. Eto sad ispada da samo on širi svoja mišljenja na Twitteru.

    30. 10. 2019,   22:33
  • Nema priče o tome kako Trump zatvara pedofile i razbija međunarodne pedofilske lance? Ah, da to je nebitno, zna biti "bezobrazan" na twitteru.

    31. 10. 2019,   07:59