Obavijesti

Tech

Komentari 17

U auto nije dobro uliti običnu vodu jer se na vrućini pokvari

U auto nije dobro uliti običnu vodu jer se na vrućini pokvari
1

Protiv kvarenja: Konzervansi u sredstvima za pranje vjetrobranskog stakla sprečavaju da se ono pokvari i čuvaju ljude koji su u automobilu od bakterija iz vode

VIDEO

Sredstva za pranje vjetrobranskog stakla koriste se za uklanjanje prljavštine poput prašine, soli, ostataka insekata i masnoće, svega što se nađe u vidnom polju.

Ljetne, za razliku od zimskih tekućina ne sadrže tvari koje snizuju ledište.

Kako bi neko sredstvo učinkovito čistilo, treba smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost. Za to se koriste površinski aktivne tvari, koje se nazivaju surfaktanti ili tenzidi. Na deklaraciji su pod nazivom: anionske ili neionske površinski aktivne tvari. Molekule vode su jako dobro međusobno povezane pa ne mogu prodrijeti u nečistoću i razgraditi je. Tenzidi razmiču molekule pa voda lakše ulazi u nečistoću, pri čemu se nečistoća uklanja s površine vjetrobranskog stakla. Sredstva za pranje koja u sastavu imaju neionske tenzide bolje peru u tvrdoj vodi. Oni se lakše aktiviraju odnosno učinkovitiji su u tvrdoj vodi koja je puna soli kalcija te magnezija i kakva je najčešće kod nas, a kažemo da je puna kamenca. Ovi pripravci načinjeni su s destiliranom vodom, pa učinkovitost garantirana.

Neki od naših proizvoda su koncentrati i treba ih prije upotrebe razrijediti u određenom omjeru po uputi na deklaraciji. Preporuka je da se razrijede destiliranom vodom jer će bolje djelovati. Na deklaracijama piše da su dodani parfemi ili mirisi, no često ne i koji su to točno mirisni sastojci.

Naša sredstva za pranje stakla u pravilu imaju konzervanse, pogotovo oni s dužim rokom upotrebe. To su isti konzervansi kao i u tekućim deterdžentima za pranje posuđa. Zapravo je i važno da su ovi proizvodi konzervirani. Prvi razlog je kako bi se im se produžio rok upotrebe. Drugi je činjenica da se u automobilskom spremniku pogotovo na temperaturama i do 60 stupnjeva Celzijevih razvijaju bakterije, primjerice legionele, koje tijekom čišćenja mogu dospjeti u kabinu, te prilikom udisanja izazvati upalu. Do ove se spoznaje došlo znanstvenim istraživanjem praćenja profesionalnih vozača koji su izloženiji pet puta većem riziku od ostale populacije. Britanski znanstvenici su otkrili da je upravo voda uzrok petine slučajeva legionarske bolesti. Stoga se u spremnike nikako ne preporučuje ulijevati samo voda.

Naši proizvodi su sigurni upotrebljavaju li se ispravno pa treba čitati uputstvo za upotrebu.

Neki od proizvoda sadrže i denatonium benzoat, koji se naziva i Bitrex. To je vrlo gorka tvar koja se uobičajeno stavlja u mnoge tekuće proizvode kako bi se spriječilo da ih djeca progutaju.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu