Obavijesti

Tech

Komentari 0

U novoj školi u Engleskoj na satu matematike slušamo rock

U novoj školi u Engleskoj na satu matematike slušamo rock
1

Klinci su ovdje opušteni, veseli, nisu pod stresom kao kod nas, primjećuju Jasmina i Zlatko, koji su sa četvero djece zbog posla preselili u Veliku Britaniju. U školi se poštuje vrijeme koje djeca provode s roditeljima

VIDEO

Nedostaje nam more. I prijatelji. Ali ovdje u školi nam je bolje, divan je osjećaj kad znaš da možeš pokazati najbolje od sebe.

Kaže nam to 10-godišnja Dina, čija se šesteročlana obitelj ovo ljeto iz Zadra preselila u Veliku Britaniju. Od ponude za posao u Velikoj Britaniji do preseljenja prošlo je svega nekoliko mjeseci, a 16 godina poduzetničke avanture zamijenio je rad u uredu velike tvrtke. Kako su troje od njihovih četvero djece u školi, kažu nam Zlatko Zlatunić (42) i Jasmina Madžarac (40), vrlo važan faktor u odluci o preseljenju bio je priuštiti djeci bolju priliku, bolju edukaciju i veću šansu za napretkom.

4
| Foto: Privatna arhiva/pixsell

- U odluci o najmu kuće presudio je odabir škole. Djeca su završila 7., 3. i 2. razred u Zadru, u velikoj školi s više od 1500 djece. Imali su odlične nastavnike, odličan uspjeh, ali škola je imala i niz nedostataka. Vjeronauk u satnici, koji ne pohađaju, pa sjede u hodniku dva puta tjedno. Informatika kao izborni predmet u popodnevnim satima, s ograničenim brojem djece koja mogu pohađati taj sat. Nemogućnost škole da postavi kuhinju za topli obrok - nabrajaju nam probleme s kojima su se susretali tijekom školovanja njihove djece u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mesni i vegetarijanski meni svaki dan

I stoga je, kažu, odabir kvalitetne škole za osmogodišnjaka, desetogodišnjakinju i četrnaestogodišnjakinju bila jedna od najvažnijih odluka u najvećoj životnoj avanturi njihove obitelji. Škole u Engleskoj ocjenjuju se prema kriterijima izvrsnosti ocjenama od 1 (izvrsno) do 4 (neodgovarajuće). Jasmina i Zlatko su za život odabrali Wetherby, malo mjesto između Yorka, prekrasnog turističkog mjesta, i Leedsa, jednog od najvećih gradova u Engleskoj.

- Nikakvih provjera ocjena iz Hrvatske nije bilo. Provjera znanja engleskog odrađena je u hodu, u prvih nekoliko dana i kroz igranje Board game s ravnateljicom škole. Klinci nisu ni shvatili da je to bila provjera - kaže Jasmina.

Najveću zabrinutost, ističu, djeca su pokazivala za uniforme. U engleskim školama su obavezne, a trošak uniforme snose roditelji. Drugi trošak nove školske godine je topli obrok.

- Mi smo bili oslobođeni uniformi prvih nekoliko dana. Osoblje škole nas je pozvalo da pogledamo kako ostali učenici izgledaju da bismo odabrali uniformu i odjenuli se adekvatno.

Topli obrok uplaćuje se online, 12,5 funti tjedno (2,5 funte dnevno - dakle 20-ak kuna). U cijenu je uključen izbor između dva menija - mesnog i vegetarijanskog, svježe sezonsko povrće te desert koji obavezno uključuje voće. Plaćeni obrok nije obavezan, ali ako osoblje škole utvrdi da dijete u školi jede nezdravi obrok koji je donijelo od kuće, imaju pravo pozvati roditelje na razgovor - opisuju nam roditelji.

Nema ocjena i knjige ostaju u školi

Uz užinu, bočicu vode i opremu za tjelesni dva puta tjedno, u školu ne nose ništa drugo. Naime, sve knjige ostaju u školi.

- Nema ocjena. Smatraju da je psihički pritisak ocjenjivanja prevelik za djecu. Pravi testovi (oni na koje smo se mi navikli) su na kraju 2., 6. i 11. godine. Ti bodovi se računaju dalje pri odabiru škole. Prema riječima nastavnika, trude se da testovi ne izazovu paniku i strah kod djeteta. Posebno nas je oduševilo kad su nam rekli da naglasak stavljaju na smanjenje pritiska na djecu, učenje kroz igru i slobodno vrijeme poslije škole provedeno s roditeljima. Nema domaće zadaće, odnosno postoje posebne aplikacije na kojima se radi u školi, no djeca i kod kuće mogu završiti zadatke - objašnjavaju Jasmina i Zlatko.

U učionicama umjesto ploče koriste monitor osjetljiv na dodir, na kojem nastavnici rade prezentacije, a djeca crtaju i pišu posebnom olovkom koja mijenja boju.

Svi uče plivanje i prvu pomoć

- U svakoj učionici je poseban dio s klupama složenim u krug, gdje 6-8 djece može obavljati grupne zadatke. Uz to svaka učionica ima odvojeni prostor za individualni rad. U učionici je kao i kod nas, do 30-ak djece. Sustav nagrađivanja im je provučen kroz cijelu nastavu. Naše srednje dijete je trenutačno jedno od troje djece koja su ‘Star of the Week’ (‘zvijezda tjedna’) - kažu.

Posebno ih je razveselilo što se učenici 4. godine jednom tjedno idu na bazen. Cilj je da ove godine sva djeca nauče plivati, spašavati i pružiti prvu pomoć.

- Tableti u školi, učionica s računalima, muzička učionica samo su dio onoga što nas je oduševilo. Također, prema kurikulumu za Year 4 - dijete od 8 godina ima u nastavi za ovu godinu programiranje, sigurnost na internetu, animaciju i multimediju i slične stvari. Na satu se koriste You Tube servisom, gledaju dokumentarce Horrible Histories, šaljive animirane i snimljene priče iz povijesti i slušaju rock dok rješavaju matematiku - nabrajaju Zlatko i Jasmina, koji još nijednom nisu požalili odluku da s djecom odu u inozemstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'