Obavijesti

Tech

Komentari 13

U Rijeci besplatno popravljaju igračke, uređaje i vašu odjeću

U Rijeci besplatno popravljaju igračke, uređaje i vašu odjeću
8

U Rijeci od danas radi Riperaj, mjesto na kojem se uz pomoć majstora može naučiti kako popraviti manji kvar. Takve radionice u Amsterdamu su otvorili prije desetak godina kako bi produljili vijek prozvodima

VIDEO

U Riperaj građani mogu donijeti pokvareno glačalo i popraviti ga uz pomoć majstora. No treba li zamijeniti neki dio, primjerice kabel, sami ga moraju kupiti, rekao je Milan Zagorac iz riječke Čistoće.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Riperaj otvorio vrata 01:26

U Rijeci, u Ulici Ivana Zajca 20b, nedaleko od istoimenog Hrvatskog narodnoga kazališta, od danas radi novouređeni prostor gradske radionice Riperaj. Radit će dvokratno, od ponedjeljka do petka od 9 do 13 i popodne od 17 do 20, a subotom od 8 do 13.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Takve radionice u Amsterdamu su otvorili prije desetak godina, a cilj je bio proizvodima produljiti vijek trajanja, smanjiti količinu otpada i omogućiti građanima da besplatno poprave uređaj i druže se. Komunalno društvo Čistoća Rijeka osmislilo je sličan projekt Riperaj.

Kupiti samo dijelove

Igračke, namještaj, manje kućanske uređaje, odjeću i predmete za svakodnevnu uporabu građani će moći donijeti i popraviti uz pomoć alata koji se može posuditi u Riperaju. No oni koji to ne znaju sami dobit će savjete dva majstora, a pozivaju i volontere da im pomognu. Besplatnim popravkom, ali i duljim korištenjem uređaja i drugih predmeta, građani će uštedjeti novac, a smanjit će se i količina otpada. Osim toga, žele potaknuti i međusobno pomaganje građana te razmjenu pomalo zaboravljenih znanja i iskustava.

Razne radionice

Dva puta tjedno organizirat će različite radionice na kojima će se moći naučiti više o popravljanju malih uređaja i namještaja ili o šivanju.

U Riperaju je i bezambalažni aparat Bert. Na njemu možete kupiti ekološke prehrambene i neprehrambene proizvode domaćih proizvođača i obiteljskih gospodarstava kontroliranog, prirodnog podrijetla i iznimne kvalitete.

No treba ponijeti svoju bocu, u koju možete natočiti maslinovo ili bučino ulje, razne vrste octa, ekoloških sredstava za pranje i čišćenje te šampone. Može se uzeti samo decilitar ili više. Ne plaća se ambalaža, pa su ti proizvodi jeftiniji nego takvi u prodavaonicama.

- Temeljna ideja ovakvog aparata je motiviranje građana na smanjenje korištenja jednokratne plastične i druge ambalaže, korištenje višekratne te sprečavanje nastanka otpada - dodaje Milan Zagorac iz Čistoće.

Bez ambalaže je jeftinije

U novi prostor preselili su i samoposlužni uređaj na kojem se mogu kupiti i natočiti maslinovo i bučino ulje, ocat te ekološki deterdženti i šamponi za kosu.     

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle