Obavijesti

Tech

Komentari 43

U sljedećih pet godina milijuni će izgubiti posao zbog robota

U sljedećih pet godina milijuni će izgubiti posao zbog robota
1

Studija kaže da će u sljedećih 5 godina nestati 7,1 milijuna radnih mjesta, no paralelno će se otvoriti 2 milijuna novih. Žene će ovim biti više pogođene od muškaraca

VIDEO

Razvoj robotike i umjetne inteligencije donijet će gubitak od 5,1 milijun radnih mjesta u sljedećih pet godina u 15 najrazvijenijih zemalja svijeta. Odavno je poznato da automatizacija poslovnih procesa, posebno u industriji smanjuje potrebu ljudske snage u radnim procesima, a sada su objavljene prve detaljnije analize koliko bi to moglo utjecati na konkretna radna mjesta u vodećim zemljama svijeta. 

Analitičari Svjetskog gospodarskog foruma su u švicarskom Davosu objavili izvještaj "Budućnost radnih mjesta" po kojem će nestati čak 7,1 milijuna radnih mjesta u 15 vodećih zemalja do 2020. godine. No, paralelno se očekuje i stvaranje 2 milijuna novih radnih mjesta, što rezultira konačnom brojkom od 5,1 milijun radnih mjesta za koja čovjek više neće biti potreban. 

Procjenjuje se da 15 najrazvijenijih zemalja svijeta ima oko 65 posto ukupne svjetske radne snage

Ova studija još jednom ističe koliko je velik utjecaj automatizacije i robotike na smanjenje potražnje za ljudskom radnom snagom, od proizvodnje do zdravstvene djelatnosti. 

Međunarodna organizacija za zapošljavanje procjenjuje da će se ukupno 11 milijuna ljudi danas zaposlenih naći bez posla do 2020. godine.

Dvije trećine projiciranih izgubljenih radnih mjesta odnosi se na administrativne i uredske poslove jer se očekuje da pametni strojevi sve više preuzimaju rutinske zadatke. 

Četvrta industrijska revolucija koju prati robotika, nanotehnologija, 3D printanje i biotehnologija glavna je tema ovogodišnjeg uglednog ekonomskog foruma u Davosu koji će se održati od 20. do 23. siječnja. 

Procjenjuje se da će se radna mjesta za čovjeka gubiti u gotovo svakoj industrijskoj grani, no najveći se gubitak očekuje u zdravstvu, zatim u energetskom sektoru i financijskim uslugama. 

No, paralelno se očekuje porast potražnje za određene vještine, uključujući analitičare podataka te specijalistima za prodaju. 

Također se procjenjuje da će žene gubiti više radnih mjesta, nego muškarci, te da bi muškarci mogli nadoknaditi jedno radno mjesto za svaka tri izgubljena, dok bi kod žena taj omjer bio pet izgubljenih mjesta za jedno novo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Otkrijte koliko je često vaše prezime u Hrvatskoj i svijetu
IMPRESIVNA STRANICA

Otkrijte koliko je često vaše prezime u Hrvatskoj i svijetu

Najčešće prezime na svijetu, Wang, dolazi iz Kine, a nosi ga čak 76 milijuna ljudi. Kako bi provjerili na kojem se mjestu nalazi vaše prezime pomoći će vam ove stranice

Uz ovaj maleni gadget imat ćete puno brži Wi-Fi u stanu
VIDEO

Uz ovaj maleni gadget imat ćete puno brži Wi-Fi u stanu

Rijetki su oni koji imaju idealnu situaciju s Wi-Fi signalom i u gotovo cijeloj kući jednako dobar signal. Pojačivači bežičnog signala mogu pomoći u tome da popravite kvalitetu Wi-Fi
U dirljivom videu za Dan žena Google slavi žene budućnosti
POGLED U BUDUĆNOST

U dirljivom videu za Dan žena Google slavi žene budućnosti

Kako bi obilježili Dan žena, Google je više od 300 žena pitao o njihovim željama i snovima. U sjajnom videu tako govore o plesu, davanju glasa onima koji ne mogu pričati...