Obavijesti

Tech

Komentari 23

U želucu trudnog kita pronašli 22 kilograma plastičnih vrećica

U želucu trudnog kita pronašli 22 kilograma plastičnih vrećica
1

Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije Sea-Me Sardinia, kazao je da je riječ o osam metara dugačkoj ženki kita ulješure koja je u utrobi nosila fetus

VIDEO

Talijanski ministar okoliša Sergio Costa oglasio se nakon što je na obali blizu sardinijskoga turističkog mjesta Porto Cerva otkrivena uginula ženka kita ulješure u čijoj su utrobi pronađena 22 kg plastičnih vrećica i ostalih plastičnih predmeta, prenio je Euronews. 

Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije Sea-Me Sardinia, kazao je da je riječ o osam metara dugačkoj ženki kita ulješure koja je u utrobi nosila fetus.

- Bila je gravidna i gotovo sigurno je spontano pobacila prije nego što se nasukala na obalu, a fetus je bio već prilično razvijen, kazao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U želucu nasukane ulješure pronašli smo vreće za smeće, dijelove paketića koji se koriste za pranje rublja, a na njima su još uvijek vidljivi barkod i robna marka, čak i jednu plastičnu cijev za građevinske radove, plastične tanjure, zapetljane ribarske mreže te mnoge druge predmete od plastike koje više nije moguće identificirati, rekao je Bittau. 

- Ovo je još jedan jasan dokaz o tomu u kolikoj smo mjeri naše more onečistili plastičnim otpadom, kazao je Costa. 

- Ima li još onih koji smatraju da je ovo nevažno? Za mene ovaj problem predstavlja prioritet, napisao je ministar na Facebooku.

- Masovno smo i ne razmišljajući koristili predmete od jednokratne plastike i sada za to plaćamo cijenu. Da budemo iskreni, prije svih je plaćaju životinje, a potom i mi, dodao je.

Costa je podsjetio na nedavno donesenu odluku Europskog parlamenta kojom se za sve zemlje članice od 2021. uvodi zabrana korištenja nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, primjerice slamki i plastičnog pribora za jelo.

- Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će tu odredbu provesti, kazao je ministar Costa. 

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) ranije je upozorio da plastika predstavlja veliku prijetnju morskim životinjama. U priopćenju se dodaje da je u posljednje dvije godine zbog gutanja plastičnih predmeta uginulo pet kitova. Na Filipinima je prošli mjesec pronađen uginuli kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance