Obavijesti

Tech

Komentari 130

Uber od danas u Rijeci: 'Bit će posla za najmanje 300 radnika'

Uber od danas u Rijeci: 'Bit će posla za najmanje 300 radnika'
1

Uber je od četvrtka dostupan u Rijeci, a dok se čeka novi Zakon, iz Ubera kažu kako žele da se ukinu dvostruke licence na razini države i gradova i omogućiti izbor metode obračuna cijene

VIDEO

Dok Uber čeka novi zakon kojim će se regulirati njegova djelatnost u Hrvatskoj, oni nastavljaju sa širenjem svoje mreže te je od četvrtka Rijeka sedmi grad u kojem su dostupne Uberove usluge. Širenje na Rijeku i prema Istri logičan je sljedeći korak za Uber, a kako kažu, velik broj otvaranja aplikacije na tom području bio je znak koji nisu mogli odbiti.

- Dolaskom Ubera u Rijeku, u narednim mjesecima, stvorit će se najmanje 300 novih radnih mjesta u tvrtkama i obrtima partnera - vozača - rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Riječani i brojni turisti u gradu će imati uberX, uberSelect te uberVan, a radi se o prijevozu za veće grupe ljudi koje putuju zajedno.

U gradskoj zoni cijene usluge uberX bit će 6 kune za start, 3 kune po kilometru i 0.4 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je 10 kuna. U prigradskoj zoni, cijena će biti 9 kuna start, 5 kuna po kilometru i 0.5 kuna po minuti vožnje, a minimalna cijena će biti 15 kuna. 

Za UberSELECT i UberVAN cijena će biti ista u gradskoj i prigradskoj zoni. Odnosno 11 kuna start, 6.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.65 kuna po minuti vožnje uz minimalnu cijenu vožnje 20 kuna. Za UberVAN cijena starta će biti 13 kuna, 8.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.8 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je 25 kuna. Sve navedene Uberove usluge bit će dostupne od Brseča do Selca i na otoku Krku. 

Iz Ubera nisu prpustili istaknuti da Rijeka ima liberalizirano tržište koliko je moguće u okviru postojećeg Zakona, ali da na razini države treba uslijediti potpuna liberalizacija kroz uvođenje nove kategorije, predugovoreni prijevoz.

Prema Uberu, ta liberalizacija znači da se treba onemogućiti dvostruku administraciju s licencama koje se izdaju na razini države i dozvolama koje se izdaju na razini gradova. Tremac tako dodaje da duplo izdavanje licenci ostavlja prostor za lokalnu korupciju i ograničava poduzetništvo. U Uberu misle da nova regulativa treba omogućiti izbor metode obračunavanja cijene, bilo to GPS-om ili predugovaranjem cijene s ponuđačima usluge, a ne kao jedinu metodu ostaviti taksimetar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način