Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učenicima treba sat više sna: Popravili ocjene, ali i zdravlje

None Foto: Petro Feketa

Francuskim tinejdžerima nastava ujutro će počinjati kasnije kako bi se mogli naspavati jer ne mogu kvalitetno pratiti gradivo. Stručnjaci ističu kako u ovoj dobi djeca trebaju spavati od osam do deset sati

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer odobrio je zahtjev pariških škola da učenicima u dobi od 15 do 18 godina nastava počinje u 9 sati, što je sat kasnije od dosadašnjeg rasporeda.

Njegova odluka temeljila se na istraživanju provedenome na tinejdžerima u Seattleu u SAD-u, objavljenom u prosincu, koje je pokazalo da su učenici itekako popravili školske rezultate, ali i zdravlje nakon što im je nastava pomaknuta za sat kasnije.

Naime, nedostatak sna u ovoj dobi može potaknuti tjeskobu, kao i pretilost, a britanski znanstvenici u posljednjih su godinu dana primijetili velik porast problema sa spavanjem upravo kod djece.

- San je najjači pokazatelj zdravlja među tinejdžerima. Primjerice, utjecaj sna je čak četiri puta veći na djecu od mobitela. Mozak se u pubertetu snažno razvija i tada se moramo vratiti osnovama: san, tjelesna aktivnost i pravilna prehrana - kazao je predsjednik Kraljevskog društva pedijatara Russell Viner, koji je sudjelovao u istraživanju o utjecaju sna na tinejdžere provedenome na više od 120.000 učenika.

A kako ističe jedna od naših najvećih stručnjakinja za dječju neurologiju, docent dr. sc. Vanja Sljepčević Saftić, djeca koja imaju adekvatnu duljinu spavanja i dobru kvalitetu sna značajno lakše održavaju pažnju tijekom školskog sata, imaju rjeđe smetnje u ponašajnom segmentu, imaju bolja školska postignuća, te bolje reguliraju emocije.

- Nedovoljna dužina spavanja povećava rizik nesretnih slučajeva, ali i značajno utječe na povećani rizik pobola u kasnijoj dobi, a osobito pridonosi pojavi hipertenzije, pretilosti, dijabetesa (tip2) i depresije. U slučaju deprivacije spavanja u tinejdžerskoj dobi se značajno učestalije javljaju problemi vezani uz mentalno zdravlje, a najčešće se to odnosi na anksiozne poremećaje, suicidalne misli, pokušaje suicida, te samoozljeđivanje - navodi dr. Sljepčević Saftić u tekstu “Kako slijediti zdravi ritam sna kod djece i adolescenata” objavljenom na web-stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba.

Kako ona savjetuje, djeci u dobi od šest do 12 godina optimalno je potrebno 9 do 12 sati sna, dok je tinejdžerima u dobi od 13 do 18 godina potrebno 8 to 10 sati sna tijekom 24 sata. Prema njezinoj preporuci, izuzetno je važno razgovarati sa školarcima o važnosti sna, ali i osnaživanje roditelja, skrbnika, edukatora i ostalih koji brinu o djeci da prenesu spoznaje o važnosti spavanja na ispravan način, što bi im trebali pokazati i svojim primjerom.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (2)
  • Konačno netko sa mozgom.

    22. 1. 2019,   08:04
  • U mojoj gimnaziji škola počinje u 7 ujutro, što znači da se učenici i profesori moraju buditi u 6 (ili 5 ako su putnici).Budući da većina njih idu spavati oko 11 ili 12, naravno da će biti krepani u školi. Možeš tinejdžere koliko hoćeš tjerati da idu ranije spavati, ali oni ni sami ne mogu zaspati ranije jer većina ljudi imaju raspored spavanja koji teško mogu promijeniti a da se ne prisiljavaju da ostanu budni ili provedu 2 sata u krevetu pokušavajući ranije zaspati.

    17. 1. 2019,   00:47