Obavijesti

Tech

Komentari 5

Učenike iz Daruvara dobre fotografije odvele u Finsku

Učenike iz Daruvara dobre fotografije odvele u Finsku
3

Učenici Ekonomske i turističke škole u Daruvaru redovito sudjeluju u Erasmus projektima i dio prakse odrađuju u inozemstvu, a sad su pokazali da imaju i 'oko sokolovo' i da su dobri fotografi

VIDEO

Najteže nam je bilo izabrati pet fotografija od oko 3000 koliko smo ih napravili, kaže nam Dominik Žulj, učenik II. razreda Ekonomske i turističke škole u Daruvaru.

Fotografija njihova kolege Mateja Davidovića, koju je Dominik napravio s još dvoje kolega, osvojila je drugo mjesto na europskom fotonatječaju koji promovira strukovna zanimanja. Svih četvero putovali su na dodjelu nagrada u Helsinki, glavni grad Finske.

- Prvo mjesto je osvojila škola iz Austrije, a mi smo bili drugi u konkurenciji više od 100 škola iz Europe - rekla nam je nastavnica Ksenija Škorić, pod čijom su “palicom” izrađene nagrađene fotografije.

A put u Finsku samo je jedan od brojnih projekata kojima ova srednja škola u Daruvaru svojim učenicima omogućuje praksu u inozemstvu.

- U devet godina, koliko provodimo projekte koje financira Agencija za mobilnost i programe EU, nekoliko stotina učenika naše škole provelo je na praksi u inozemstvu. To su sjajna iskustva koja su nas motivirala da i ove školske godine podnesemo prijavu u okviru K-1 projekata za stručnu praksu u inozemstvu - rekle su nam prof. engleskog jezika Romana Zelda i Ksenija Škorić, profesorica ekonomske skupine predmeta.

- Tijekom ove godine 12 naših učenika će biti na stručnoj praksi u Valenciji u Španjolskoj, a 13 odlazi na praksu u Italiju. Praksa se obavlja u hotelima visoke kategorije. Osim što u sasvim drugom okruženju obavljaju praksu, upoznaju nove kulture, stječu nova znanja, iskustva, ali i dobivaju određene certifikate koji će im olakšati put do radnog mjesta - kaže prof. Zelda.

Matej Davidović (18), kuhar s uspješne fotografije, kaže kako ni u jednom trenutku nije požalio što je upisao školu u Daruvaru.

- Odlazak u europske zemlje na praksu mi je dao toliko potrebnu sigurnost. U Portugalu sam na prezentaciji nacionalnih jela pripremao mađaricu i razgovarao na engleskom jeziku te vjerujem da sam se zauvijek oslobodio treme. Teško mi je riječima opisati iskustva iz Rumunjske, Portugala i Finske. Tamo sam se uvjerio da naša škola daje istu razinu znanja kao slične škole u Europi - ističe Matej, koji je nakon kuharske škole u Daruvaru upisao specijalizaciju u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto