Obavijesti

Tech

Komentari 0

'Učimo prepoznati fake news, a i novinarski senzacionalizam...'

'Učimo prepoznati fake news, a i novinarski senzacionalizam...'

U zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi ‘Vladimir Prelog’ učenici proučavaju kako mediji utječu na mišljenje javnosti. Profesor Tomislav Golubić projektom želi osamostaliti učenike

VIDEO

Prvo smo uočili kako su mediji izrazito pristrani. Teško je pronaći medij koji je neutralan. Zapazili smo da uvijek moramo pročitati više članaka na istu temu i tako pokušati doći do istine, rekao nam je Ivan Malčić, maturant Prirodoslovne školeVladimir Prelog” u Zagrebu, koji sudjeluje u projektu medijske pismenosti “Intelektualac”.

Projekt je započeo profesor geografije Tomislav Golubić, koji je krenuo baš od svojeg predmeta. Od učenika je tražio da otkriju u kojim dijelovima zemlje se najviše piše o pojedinim temama kao što su rat, politika, sport i drugo. Nakon sudjelovanja u natjecanju o građanskom odgoju projekt su preimenovali u “Intelektualac”, a tema je ciljano postala medijska pismenost.

- Prvo smo proveli anketu s 350 učenika iz različitih smjerova naše škole. Ono što nas je šokiralo bio je postotak od 79 posto učenika koji su rekli da ne vjeruju medijima, ali ipak misle da im oblikuju način razmišljanja - rekla nam je maturantica Dora Purma.

Iako je kritičko razmišljanje velika poteškoća učenicima, smatraju kako je veći problem nedovoljna kontrola roditelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istraživali smo zakone te u članku o zaštiti maloljetnika od elektroničkih medija vidjeli smo da odgovornost leži na roditeljima - dodaje Dora.

Kao konačno rješenje ovih problema odlučili su se za Facebook grupu u kojoj sami učenici odabiru teme koje će proučavati i na kraju objaviti.

- Vijesti odabiremo uz pomoć pet kriterija: jesu li zanimljive, važne, poučne, aktualne i korisne - objašnjava nam Ivan te dodaje kako im je najvažnije ipak pročitati priču iz što više izvora i stvoriti svoju sliku koja je što bliža istini, a ne novinarski senzacionalizam.

Otkad su se pridružili projektu shvatili su kako je teško pronaći cijelu istinu te samo zato što je nešto napisano u velikome mediju ne znači da je istina. Ipak, učenici će i dalje povjerovati prije radiju ili novinama, nego vijesti na portalu. Sve vijesti objavljene na Facebook grupi Intelektualac provjeravaju profesor Golubić i profesorica Jelena Jurišić, docentica s Hrvatskih studija, koja im se pridružila nakon osnivanja projekta.

- Cilj nam je da djeca nauče neke osnove novinarstva. Imali smo radionice o tome kako napisati najavu te kako prepoznati vijesti, sažeti ih i prenijeti - opisuje nam profesorica Jurišić te dodaje kako želi da djeca shvate kako svaku vijest treba provjeriti i da ne mogu ništa uzeti zdravo za gotovo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'