Obavijesti

Tech

Komentari 2

Učimo slovenski jezik, na taj način ćemo lakše pronaći posao

Učimo slovenski jezik, na taj način ćemo lakše pronaći posao
2

Mursko Središće, Štrigova i Sveti Martin na Muri, graniče sa Slovenijom pa mnogo obitelji s jedne i druge strane imaju vikendice, vinograde ili druge nekretnine u Sloveniji...

VIDEO

Učenici četiri međimurske osnovne škole, u Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Selnici i Štrigovi, od početka školske godine u sklopu izvannastavnih aktivnosti uče slovenski jezik.

Riječ je o projektu Dopunske nastave slovenskog jezika i kulture Ministarstva za znanost i sport Republike Slovenije koji se provodi u 17 europskih država. U Varaždinskoj županiji slovenski se u nekim školama uči već od 2012., a ove se godine prijavilo više od stotinu međimurskih učenika.

Tri puta tjedno

- Imamo četiri grupe od prvog do osmog razreda. Učenici učenje slovenskog jezika ne plaćaju ništa, udžbenike im je besplatno osigurala slovenska država a nastava se održava tri puta tjedno. Svaka grupa ima po 2 sata tjedno, a prvi i drugi razredi jedan sat tjedno. Učiteljicu mi ne zapošljavamo, nego je evidentiramo kao osobu koja obavlja dužnost u našoj školi - rekla je Petra Novinščak, v.d. ravnateljice u osnovnoj školi Sveti Martin na Muri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mursko Središće, Štrigova i Sveti Martin na Muri, graniče se s Republikom Slovenijom pa mnogo obitelji s jedne i druge strane imaju vikendice, vinograde ili druge nekretnine u Sloveniji ili Hrvatskoj, a mnoga djeca, kao i njihovi roditelji, razumiju i govore slovenski.

- U Sloveniji imamo puno rodbine pa sam se odlučila za učenje slovenskog jezika u školi kako bih lakše komunicirala s njima - rekla je Lucija iz 6. razreda, a njezin kolega Karlo razmišlja i o mogućem zaposlenju u Sloveniji kad odraste.

Brzo uče

Nina kaže da voli isprobavati nešto novo. Učenicima se najviše sviđa što uče jezik uz pomoć igre i drugih zanimljivih edukacijskih metoda, a mnogi kažu da će možda kad završe osnovnu ili srednju školu nastaviti daljnje školovanje upravo u Sloveniji.

- Učenici su jako dobri, slušaju i brzo uče. Izvrsno i toplo su me prihvatili i učitelji. Nadam se da će se projekt nastaviti i iduće godine - rekla je učiteljica Aneja Cafuta iz Ptuja koja živi u pograničnoj općini Cestica u Varaždinskoj županiji jer se zbog posla morala preseliti u Hrvatsku. Njezinu plaću osigurava Republika Slovenija. Po završetku ove školske godine učenici koji uče slovenski jezik dobit će potvrdu o završenom prvom stupnju.

Projekt slovenske vlade

Za iduću školsku godinu ponovno će morati provjeriti interes roditelja i učenika, a o tome ovisi i nastavak učenja slovenskog u ove četiri osnovne škole. Projekt vode Marko Koprivc te Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i slovenski Zavod za školstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto