Obavijesti

Tech

Komentari 13

Udarac SAD-u: Nijemci ne bi isključili Huawei iz 5G mreže

Udarac SAD-u: Nijemci ne bi isključili Huawei iz 5G mreže
2

Nakon što su Britanci rekli da se rizikom od Huaweijeve 5G opreme može upravljati, Njemačka je rekla da ne misle isključiti Huaweijevu opremu iz svoje 5G mreže

VIDEO

Njemačka nije spremna isključiti kineski Huawei iz svoje 5G mreže te bi mogli izmijeniti zakone kako bi taj proizvođač i dalje mogao isporučivati svoju opremu, rečeno je iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova za američku TV postaju CNBC.

Glasnogovornik Saveznog ministarstva unutarnjih poslova (BMI) Bjorn Grunewalder izjavio je kako se želi prilagoditi telekomunikacijske mreže da bi se pripremile za "nove potencijalne prijetnje".

"Izravno isključenje određenog proizvođača 5G mreže trenutno nije zakonski moguće i nije planirano. Za BMI, fokus je na prilagodbi potrebnih sigurnosnih zahtjeva kako bi se zajamčila sigurnost tih mreža, čak i od proizvođača koji možda nisu pouzdani", kazao je Grunewalder.

Šef Huaweija: Nema šanse da nas Amerikanci mogu slomiti
Šef Huaweija: Nema šanse da nas Amerikanci mogu slomiti

Grunewalder je dodao da će se potrebni sigurnosni zahtjevi ugraditi u postojeći zakon o telekomunikacijama. O konkretnim prilagodbama raspravljaju relevantni savezni ministri.

Omogućavanje sudjelovanja Huaweija u njemačkoj 5G mreži bit će udarac SAD-u, koji pokušava uvjeriti svoje saveznike da isključe tu kinesku telekomunikacijsku tvrtku iz svoje domaće infrastrukture. Huawei već dugi niz godina ne može prodavati opremu u SAD-u, a očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump zabraniti uporabu sve kineske telekomunikacijske opremu u američkim mrežama.

I druge zemlje, uključujući Australiju, Novi Zeland i Japan, također su isključile Huaweijevu 5G opremu iz svojih mreža, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Međutim, te zabrane mogle bi biti ukinute. Naime, u ponedjeljak je Financial Times izvijestio da je britanska obavještajna služba zaključila da se rizikom od Huaweijeve 5G opreme može upravljati.

U međuvremenu, novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak za TVNZ-u da bi Huawei mogao biti uključen u nacionalnu 5G mrežu u slučaju da može smanjiti zabrinutost vlade za nacionalnu sigurnost.

Peking oštro kritizira Pompea: 'Prijeti i želi izazvati razdor'
Peking oštro kritizira Pompea: 'Prijeti i želi izazvati razdor'

U utorak ujutro, pak, Wall Street Journal izvijestio je da se Njemačka sprema uključiti Huawei u svoju 5G mrežu, pozivajući se na vladine izvore. Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier potvrdio je u utorak na tiskovnoj konferenciji kako vlada još uvijek radi na regulaciji mjera sigurnosti 5G mreže, dodavši kako nije donesena nikakva odluka.

Huawei je u više navrata negirao tvrdnje da bi kineska vlada mogla špijunirati druge zemlje ako bi njegova oprema bila uključena u međunarodnu 5G infrastrukturu.

Kineska kompanija nije bila dostupna za komentare, no njihov direktor upravljanja Dennis Zuo izjavio je u utorak za Handelsblatt da kineska špijunaža kroz 5G opremu nije moguća. "Država nema udio u Huaweiju i ne miješa se u naše poslovanje", kazao je.

FILE PHOTO: Huawei CEO and founder Ren Zhengfei walks inside Huawei

U međuvremenu, osnivač i izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei u utorak je izjavio za BBC kako "ne postoji način na koji nas SAD može slomiti". Dodao je kako njihova tehnologija ne može biti odbačena na svjetskoj razini, jer je puno naprednija od konkurentske.

Očekuje se da će superbrzi 5G mobilni internet pokrenuti revoluciju digitalnog gospodarstva tako što će omogućiti primjenu novih tehnologija kao što su autonomna vozila i internet stvari (IoT). No, također je je to i područje u kojem se vodi bitka između SAD-a i Kine za dominaciju.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost u nedjelju je rekao CNBC-u da Amerika zaostaje za Kinom u promicanju svojih 5G tehnologija diljem svijeta. "Po pitanju marketinškog predstavljanja toga, zaostajemo. Možete uzeti jeftin, zavodljiv, no iznimno ranjiv sustav koji će vam oduzeti privatnost, vaše intelektualno vlasništvo i vaše tajne te ih prenijeti u Peking. Ili možete uložiti nešto više novca i imati sigurnije društvo", rekao je general James Jones CNBC-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle