Obavijesti

Tech

Komentari 1

'Udžbenike moramo predati do 1. ožujka, a još ne znamo koje'

'Udžbenike moramo predati do 1. ožujka, a još ne znamo koje'

Što se tiče udžbenika, stanje s obrazovnom reformom je prilično konfuzno i mi očekujemo da nas se direktno uključi u izradu Zakona o udžbenicima i svih Pravilnika, upozorili su predstavnici najvećih nakladnika

VIDEO

Nakladnici u Hrvatskoj daju maksimum da zadovolje sve potrebne korake u obrazovnoj reformi, ali niti u jednom trenutku nismo dobili hodogram aktivnosti što se od nas i u kojem roku očekuje, kazao je u četvrtak na okruglome stolu "Reforma obrazovanja - kakvo je prolazno vrijeme" Zdenko Ljevak, predsjednik Grupacije nakladnika školskih udžbenika. Nakladnici daju punu podršku obrazovnoj reformi i digitalnoj transformaciji, no Ministarstvo se treba osloniti na naše veliko iskustvo i znanje u kreiranju obrazovnih sadržaja, upozoreno je.

- Dosadašnja priprema Zakona o udžbenicima odvijala se bez nas, bez autoriteta autora i time smo struku posve ostavili po strani, a tako se ne radi nigdje na svijetu. Za nas su pitanja o reklamiranju u udžbenicima srednjih škola, gramaži papira i ukidanju radnih bilježnica kao obveznog nastavnog materijala u potpunosti promašena.  Da bi reforma bila uspješna moramo kvalitetno pristupiti svim ovim pitanjima - istaknuo je Ljevak, dodajući kako su sve poteškoće do kojih je sad došlo, nastale zbog manjkave komunikacije s institucijama i stručnjacima koji dobro poznaju sustav.

'Reforma će pasti na nastavnicima'

Nakladnike muči i činjenica da "još ne znaju za koje razrede i predmete trebaju predati udžbenike 1. ožujka 2019. godine, a ni predmetni kurikulumi još nisu doneseni".

Na okruglom stolu sudjelovali su i Martina Kolar Billege, tajnica Udruge autora, Dora Kršul, novinarka na portalu Srednja.hr, Lilijana Radobuljac, profesorica hrvatskoga jezika u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru, Jelena Ivaci, ravnateljica Osnovne škole bana Josipa Jelačića u Zagrebu, te posebni savjetnik premijera za reformu Radovan Fuchs, koji je u posljednje vrijeme iznio otvorene kritike na rad Ministarstva znanosti.

Zagreb: Održan okrugli stol "Reforma obrazovanja - kakvo je prolazno vrijeme?"

- Edukacije nastavnika nikad nije bilo dovoljno te da trebamo povećati društveni status nastavnika te dopustiti struci da kvalitetno i na vrijeme odradi svoj posao. Svaka reforma će početi i pasti na nastavnicima. Mi smo trenutno pod velikim vremenskim pritiskom. Ekspertna radna skupina radi ubrzano, ali kvalitetnim pristupom. Reforma obrazovanja je previše ozbiljna stvar da bi se implementirala dok svi dokumenti nisu u potpunosti usuglašeni i razumljivi svima. Izradu udžbenika treba prepustiti pravilima struke, a ne ih definirati gramažom, kao što predviđa novi Zakon - kazao je Fuchs.

'Nastavnici se boje javno govoriti'

Dora Kršul s portala Srednja.hr dodala je kako je puno otvorenih pitanja, a rokovi su kratki.

- Problem je i u tome da se nastavnici boje javno govoriti o reformi. To dovoljno govori o stanju u cijelom resoru. Ministarstvo treba saslušati kritike. Pristup je polovičan, moj dojam je da Ministarstvo radi navrat-nanos - dodala je Kršul.

Križ: Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine koja je uvrštena u program "Škola za život"

Istaknimo je kako ministrica Blaženka Divjak u razgovoru za 24sata otkrila kako su nakladnici "postavljali" dodatne uvjete u zadnji čas, no da su "odradili dobar posao", te da od njih i dalje očekuje kvalitetnu suradnju tijekom čitavog procesa uvođenje reforme u škole. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto