Obavijesti

Tech

Komentari 12

Ulažu bogatstvo u futurističku oazu koja će niknuti u Dubaiju

Ulažu bogatstvo  u futurističku oazu koja će niknuti u Dubaiju
1

Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su stati na kraj zagađenju okoliša, pa nedaleko od Dubaija grade grad koji koristi jedino čistu energiju i proizvodi je više nego što troši

VIDEO

Većinu 20. stoljeća Ujedinjeni Arapski Emirati bili su najpoznatiji kao veliki proizvođači nafte, ali i zagađivači okoliša. No, zadnjih dvadesetak godina njihova vlada trudi se prebaciti funkcioniranje zemlje ka čišćim izvorima koji su manje štetni. Cilj im je da  75% energije Dubaija dolazi upravo iz takvih izvora do 2050. godine. Ukoliko grad uspije ostvariti taj cilj, imat će najmanju emisiju ugljika na svijetu. 

U skladu s vizijom, tvrtka Diamond Developers krenula je u izgradnju grada na rubu Dubaija koji će proizvoditi više energije nego što troši. 

Održivi Grad, kako ga nazivaju, koštat će 354 milijuna dolara, a trebao bi biti gotov do 2019. godine. Grad će se, prema planu, razvijati u dvije faze. Prva je započela 2015. godine, a uključivala je izgradnju 500 luksuznih vila, 89 stambenih zgrada, urbane farme i poslovne prostore. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije izostavljena ni bitna komponenta zdravog života - rekreacija. Kako bi njihovi stanovnici živjeli što bolji život, prostori za iznajmljivanje uključuju brojne fintess centre, javne bazene te hipodrom. 

Druga faza uključivat će izgradnju škola, džamija, muzeja i trgovačkog centra, javlja Business Insider

Kako izgleda život u ovom gradu? 

1. Automobili - samo električni! 

Obzirom da je cilj smanjiti emisiju ugljika, osobni automobili su zabranjeni u većini susjedstva. Stanovnici se mogu voziti javnim prijevozom ili 'pametnim autima' koji voze na struju. Vlasti su odobrile uvođenje električnih automobila koji voze bez vozača, a svaki vlasnik kuće može dobiti i besplatni auto za golf terene ili oko 85.000 kuna subvencije za kupnju električnog automobila. 

2. Čista energija

Na svakoj kući u Održivom Gradu bit će instalirani solarni paneli koji će skupljati sunčevu energiju. 

3. Proizvodnja energije 

Golemi parkovi s preko dvije tisuće stabala pomoći će u smanjenju zagađenja zraka. Također, istraživački centar i hotel koji su planirani za drugu fazu izgradnje, kako kažu inženjeri, proizvodit će više energije nego što će trošiti. 

4. Cijene 

Ovo nije prvi put da Emirati pokušavaju izgraditi energetski održiv grad koji neće zagađivati okoliš. Problem je što njihov zadnji projekt nije privukao željenu pažnju. Tek 300 stanovnika živi u Masdar Cityju u Abu Dhabiju, iako je izgrađen za 40.000 stanovnika. Novi projekt privukao je više pozornosti, iako se cijene nekretnina kreću od milijun dolara na više. Otprilike 1800 ljudi je već kupilo svoj održivi dom, dok je njih 900 odlučilo iznajmiti. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle