Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ulažu bogatstvo u futurističku oazu koja će niknuti u Dubaiju

None Foto: Screenshot/ The Sustainable City

Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su stati na kraj zagađenju okoliša, pa nedaleko od Dubaija grade grad koji koristi jedino čistu energiju i proizvodi je više nego što troši

Većinu 20. stoljeća Ujedinjeni Arapski Emirati bili su najpoznatiji kao veliki proizvođači nafte, ali i zagađivači okoliša. No, zadnjih dvadesetak godina njihova vlada trudi se prebaciti funkcioniranje zemlje ka čišćim izvorima koji su manje štetni. Cilj im je da  75% energije Dubaija dolazi upravo iz takvih izvora do 2050. godine. Ukoliko grad uspije ostvariti taj cilj, imat će najmanju emisiju ugljika na svijetu. 

U skladu s vizijom, tvrtka Diamond Developers krenula je u izgradnju grada na rubu Dubaija koji će proizvoditi više energije nego što troši. 

Održivi Grad, kako ga nazivaju, koštat će 354 milijuna dolara, a trebao bi biti gotov do 2019. godine. Grad će se, prema planu, razvijati u dvije faze. Prva je započela 2015. godine, a uključivala je izgradnju 500 luksuznih vila, 89 stambenih zgrada, urbane farme i poslovne prostore. 

Nije izostavljena ni bitna komponenta zdravog života - rekreacija. Kako bi njihovi stanovnici živjeli što bolji život, prostori za iznajmljivanje uključuju brojne fintess centre, javne bazene te hipodrom. 

Druga faza uključivat će izgradnju škola, džamija, muzeja i trgovačkog centra, javlja Business Insider

Kako izgleda život u ovom gradu? 

1. Automobili - samo električni! 

Obzirom da je cilj smanjiti emisiju ugljika, osobni automobili su zabranjeni u većini susjedstva. Stanovnici se mogu voziti javnim prijevozom ili 'pametnim autima' koji voze na struju. Vlasti su odobrile uvođenje električnih automobila koji voze bez vozača, a svaki vlasnik kuće može dobiti i besplatni auto za golf terene ili oko 85.000 kuna subvencije za kupnju električnog automobila. 

2. Čista energija

Na svakoj kući u Održivom Gradu bit će instalirani solarni paneli koji će skupljati sunčevu energiju. 

3. Proizvodnja energije 

Golemi parkovi s preko dvije tisuće stabala pomoći će u smanjenju zagađenja zraka. Također, istraživački centar i hotel koji su planirani za drugu fazu izgradnje, kako kažu inženjeri, proizvodit će više energije nego što će trošiti. 

4. Cijene 

Ovo nije prvi put da Emirati pokušavaju izgraditi energetski održiv grad koji neće zagađivati okoliš. Problem je što njihov zadnji projekt nije privukao željenu pažnju. Tek 300 stanovnika živi u Masdar Cityju u Abu Dhabiju, iako je izgrađen za 40.000 stanovnika. Novi projekt privukao je više pozornosti, iako se cijene nekretnina kreću od milijun dolara na više. Otprilike 1800 ljudi je već kupilo svoj održivi dom, dok je njih 900 odlučilo iznajmiti. 

 

Komentari (12)
  • Tko god je bio u Dubaiu zna da je zbog ogromnih vrućina, 40-50 stupnjeva Celzijevih, od Travnja do Prosinca, i danju i noću vrlo neugodno boraviti na otvorenom prostoru. Jedino u Siječnju, Veljači i Ožujku dnevne se temperature spuštaju ispod 30. Kiša padne jednom ili dva puta u 5 godina. Grad betona, stakla i aluminija, vrlo ružan. Svaki naš istarski i dalmatinski gradić neuporedivo je arhitektonski stariji i ljepši. A o vremenskim uvjetima da ne govorimo, Hrvatska je tisuću puta ugodnija za živijet. Moja je brodarska firma imala sjedište u Dubaiu. U 13 godina su me nekoliko puta zvali da živim i radim u Dubaiu i uvijek sam odbio. Boravio sam tamo pedesetak puta, kada sam ili se iskrcao ili ukrcao na brod 2-3 dana, ili nažalost tjedan ili dva, kada sam morao boraviti na razno raznim kursevima koje je firma organizirala. Naravno, dopuštam da se nekim ljudima sviđa Dubai, da vole raditi i živijeti u njemu, posjećivati ga. Zasigurno, ja taj nisam!

    31. 1. 2018,   13:10
  • OK. Ja se samo pitam do kada će našu elektroprivredu voditi politička mafija koja ne dopušta svakom čovjeku ugradnju solarnih panela što je u jednom Njemačkoj (koju inače uvijek spominjemo) najnormalnija stvar??? Do kada ??? Ja npr. imam ravnog krova cca. 150 kvadrata i ne daju mi da imam vlastitu "elektranu" a imam novaca za kupit panele... Eto samo toliko o obnovljivim izvorima u lijepo našoj, mafija u svakoj instituciji, fuj.

    1. 2. 2018,   21:06
  • Mogu oni ulagati u šta hoće.Ionako je pola toga propalo ili zjapi prazno.Istina,nađe se tu i tamo neka cajka pa si ode napraviti spot u Dubai,ali ništa više.Šteta novca i tehnologije...

    31. 1. 2018,   12:08