Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska ne prolazi skupinu, a naslov prvaka će uzeti Brazilci'

None Foto: HEINZ-PETER BADER 6

Sustavi umjetne inteligencije Goldman Sachsa uzeli su u obzir strategiju reprezentacija, jake i slabe strane svakog pojedinog igrača i nedavne rezultate na utakmicama

Nekad smo uoči utakmica svjetskog prvenstva čekali prognoze hobotnice Paula, a sada se prate prognoze tuljanice Daisy. No i tehnologija ima što za reći. Nakon što smo vidjeli da je FIFA 18 predvidjela titulu za Francuze, na prognozu se bacila i umjetna inteligencija Goldman Sachsa.

Ako se planirate kladiti na utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu, najveća šansa za dobitak je klađenje na Brazil ili Španjolsku.  Barem tako tvrdi umjetna inteligencija.

Na temelju više od milijun simulacija, najveće šanse za naslov svjetskih prvaka ima Brazil. Isto tako, studija koju su radili stručnjaci Goldman Sachsa prognozira da će Engleska doći do četvrtfinala i zatim izgubiti od Njemačke. Isto tako, njihova prognoza naše natjecanje zaustavlja u skupini.

Milijun simulacija

Njihovi sustavi umjetne inteligencije tvrde da će u polufinalu natjecanja, koje počinje u četvrtak u Rusiji, igrati Francuska, Portugal, Njemačka i Brazil. 

Financijaši Goldman Sachsa svoja su predviđanja izračunali uzimajući u obzir strategiju reprezentacija, jake i slabe strane svakog pojedinog igrača i nedavne rezultate na utakmicama.

DOSAD SU BILI TOČNI FIFA 18 zna tko osvaja naslov, a i dokle će dogurati Hrvatska

Računalo je uz pomoć više od 200.000 matematičkih modela prognoziralo rezultate utakmica, pa su kroz milijun simulacija pokušali predvidjeti kako će koja reprezentacija proći u svakoj fazi natjecanja. 

Druga metoda, drugi rezultati

S druge pak strane, sustavi umjetne inteligencije s Tehničkog Sveučilišta u Dortmundu koristili su kombinaciju strojnog učenja i statistike. Prema njihovoj metodi računanja, 100.000 simulacija pokazalo je da Španjolska ima najveće šanse za pobjedu - 17,8 posto. 

Međutim, ako Njemačka uspije doći do četvrtfinala, za što imaju 58 posto šanse, mogli bi odnijeti titulu svjetskog prvaka. 

Iako su Goldman Sachs i znanstvenici dortmundskog Tehničkog Sveučilišta različitim metodama računanja došli su do različitih rezultata, tek treba vidjeti hoće li njihovi načini računanja biti jednako uspješni kao hobotnica Paul. 

Tema: Svjetsko nogometno prvenstvo - Rusija 2018.

Komentari (82)
  • Po nasim uskustvima na velikim natjecanjima, veca je sansa realno da necemo proci, nego da hocemo.. Na cemu mi temeljimo tocno optimizam, na Modricu i Rakiticu, igracima Reala i Barce? Vidjet cete da cemo se mi brutalno muciti s Nigerijcima koji su individualno za klasu slabiji, ali trkacki su naravno jaca ekipa i tu ce bit sranja kao i s Meksikom. Mi cemo klasicno bit najbolji protiv Argentine, jer cemo se nabrijat, a protiv Islanda i Nigerije ce bit muka Isusova

    13. 6. 2018,   11:37
  • Velika Britanija???? Možda, ako se plasiraju 😂.

    13. 6. 2018,   11:33
  • Sve ovisi o Daliću, ako bude radil gluposti i stavljal igrače koji ne zaslužuju biti prvotimci onda je ispadanje neizbježno. Ipak, nadam se da neće biti toliko tvrdoglav i da će postaviti samo one najbolje.

    13. 6. 2018,   11:44