Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Urnu s Hawkingovim pepelom položili uz Darwina i Newtona

None Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Počast slavnome znanstveniku među ostalima su odali član Kraljevskoga astronomskog društva Martin Rees, Hawkingov suradnik i nobelovac Kip Thorne, televizijske ličnosti David Walliams i Piers Morgan...

Urna s pepelom britanskoga astrofizičara Stephena Hawkinga položena je u petak pored grobova povijesnih velikana znanosti Isaaka Newtona i Charlesa Darwina u londonskoj Westminsterskoj opatiji, a snimka njegova računalno sintetiziranog glasa poslana je u svemir.

Members of the congregation file past the ashes of British scientist Stephen Hawking at the site of their interment in the nave of the Abbey church, during a memorial service at Westminster Abbey, in London | Autor: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Pokopu u Westminsterskoj opatiji, uz članove Hawkingove obitelji, prisustvovalo je i 1.000 sretnika koji su "osvojili" ulaznice za svečano polaganje urne, s obzirom na to da u opatiji ima mjesta za oko 1.000 ljudi. Već prvoga dana otkako je objavljeno natjecanje za ulaznice, prijavilo se 25.000 ljudi iz više od stotinu zemalja, a dobitnici su određeni ždrijebom.

Službeni ispraćaj jednog od najcjenjenijih znanstvenika našeg doba, koji je umro 14. ožujka u svojem domu u Cambridgeu u dobi od 77. godina, održan je 31. ožujka u sveučilišnoj crkvi Svete Marije u Cambridgeu.

FILE PHOTO: British physicist Stephen Hawking delivers a lecture on "The Origin of the Universe" in Brussels SVEMIR I FIZIKA Iako ga više nema, Hawking ne prestaje oduševljavati idejama

Počast slavnome znanstveniku među ostalima su odali član Kraljevskoga astronomskog društva Martin Rees, Hawkingov suradnik i nobelovac Kip Thorne, televizijske ličnosti David Walliams i Piers Morgan, glazbenik Nile Rodgers i profesor Brian Cox, glumac Benedict Cumberbatch, mnogi znanstvenici i političari. Ondje je bila i grupa hendikepiranih studenata koji za komunikaciju s okolinom koriste elektroničke uređaje poput Hawkinga.

"Sasvim je logično da pepeo profesora Stevena Hawkinga počiva u Opatiji, pored njegovih kolega, istaknutih znanstvenika. Newton je pokopan u toj crkvi 1727. godine, a Darwin 1882.", kazao je dekan Westminsterske opatije John Hall. "Vjerujemo da je iznimno važna suradnja znanosti i vjere kako bismo dobili odgovore na sva važna pitanja o tajni života i svemira", kazao je.  

Pallbearers carry the coffin out of Great St Marys Church at the end of the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking, in Cambridge HAWKINGOV ISPRAĆAJ Oprostili se od slavnog fizičara: 'Njegovo nasljeđe bit će vječno'

Šestominutnu snimku Hawkingova računalno sintetiziranog glasa ukomponiranog u elektroničku glazbu grčkoga glazbenika i skladatelja Vangelisa, Europska svemirska agencija poslala je u svemir, točnije prema crnoj rupi 1A 0620-00, koja je najbliža Zemlji. 

"To je vrlo lijepa gesta, simbolična... stvara povezanost između prisutnosti našeg oca na ovom planetu, njegove želje da jednoga dana otputuje u svemir i njegova istraživačkog rada", rekla je njegova kći Lucy Hawking. "Riječ je o poruci mira i nade, o poruci jedinstva i potrebe da svi živimo u skladu i miru na našem planetu."

Lucy Hawking, daughter of Stephen Hawking, speaks at a memorial service for British scientist Stephen Hawking during which his ashes will be buried in the nave of the Abbey church, at Westminster Abbey, in London | Autor: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Hawking je svjetsku slavu stekao svojim radovima o crnim rupama i teoriji relativiteta, ali mu je u 22. godini otkrivena amiotrofična lateralna skleroza, paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića pa je veći dio života proveo u kolicima. No to ga nije spriječilo da živi kvalitetan život. Bio je veliki ljubitelj glazbe, a jednom je prilikom izjavio da je jedna od rijetkih stvari koje ga čine "normalnim" ljubav prema pop i klasičnoj glazbi.

Hawking je unaprijedio razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz djela od kojih je najpoznatija knjiga "Kratka povijest vremena". Tijekom karijere razotkrio je neke od najzamršenijih tajni svemira, iako je bio primoran komunicirati samo pomoću digitalnog glasa.

FILE PHOTO: Physicist Stephen Hawking sits on stage during an announcement of the Breakthrough Starshot initiative with investor Yuri Milner in New York DOKAZ VIŠE SVEMIRA Njegov posljednji rad: Stephen Hawking predvidio 'kraj svega'

Bio je jedan od omiljenih svjetskih znanstvenika, ne samo zbog svog intelekta već i zbog ponašanja i humora. Ostat će zapamćen i po zanimljivim, domišljatim, provokativnim i vrlo duhovitim citatima. 

Njegov veliki nedosanjani san bio je putovanje u svemir. 

Komentari (22)
  • Koja predstava od pokopa. Čini mi se da su pokojnikove želje najmanje poštivane ovdje...

    15. 6. 2018,   19:10
  • Teorija relativiteta? ... volio bih znati od kuda ste to prepisali ...

    16. 6. 2018,   04:37
  • tu im fali faradej

    15. 6. 2018,   22:17