Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uspješna terapija: Amerikanku su uspjeli pomladiti 20 godina

Elizabeth je primila dvije genske terapije - jednu koja bi ju trebala zaštiti od gubitka mišićne mase starenjem i drugu čija je svrha spriječiti propadanje matičnih stanica

Elizabeth Parrish (44), čelnica američke tvrtke Bioviva, postala je prva žena uspješno pomlađena genskom terapijom. Eksperimentalna terapija njene kompanije vratila joj je punih 20 godina. 

Broj telomera, komadića DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje, u njenom je tijelu naglo narastao. Što je više telomera, stanica u organizmu su mlađe. 

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Elizabeth je u rujnu prošle godine primila dvije genske terapije - jednu koja bi ju trebala zaštiti od gubitka mišićne mase starenjem i drugu čija je svrha spriječiti propadanje matičnih stanica.

- Trenutačna terapija može pomoći ljudima u borbi protiv boilesti i starenja. Ako se moji rezultati pokažu dobrima na duge staze, možemo reći da smo napisali povijesti - rekla je Parrish.

Bioviva će nastaviti nadzirati Elizabethinu krv, ali i tetsirati nove genske terapije koje bi u budućnosti mogle pobijediti starenje, ali i ponudiit nove metode liječenja nekih teških bolesti. Upravo je Elizabeth i njen organizam ključ daljnjeg razvoja nečega što bi se moglo nazvati prvom uspješnom terapijom pomlađivanja u svijetu. 

Komentari (92)
  • treba dobro izračunati jer ako bude više od 20godina nekog može vratiti u p.m. , oprezno djevojke ,ahhahahhahaaaaaaaaaaa

    27. 4. 2016,   14:51
  • ova desna 44 godine?!?! Ajde dobro

    27. 4. 2016,   15:19
  • neš ti ponudit nikakve metode liječenja, već ćeš skupo naplaćivat bogatunima koji žele vratit izgubljenu mladost. Zanimljivo kako sva nova dostignuća se opravdavaju na način da će omogućiti neko poboljšanje bolesnima, a onda kada bolesnima treba pomoć e onda tu treba hrpa para koje imaju samo bogatuni, tako da bolesni ostadoše bolesni. nažalost.

    27. 4. 2016,   14:35