Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uz 5G u automobile želimo dovesti više od 100 inženjera'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 6

5G tehnologije bit će pokretači digitalizacije, ali i industrije, a o velikom tehnološkom skoku koji nas čeka raspravljalo se na drugom 5G danu HAKOM-a

Uz 5G želimo dovesti više od 100 inženjera u vaš auto, rekao je Tomislav Lugarić iz Rimac automobila na 5G danu HAKOM-a. Pojasnio je kako već rade na razvoju sustava nadzora pomoću kojeg mogu znati kako se ponaša najmanji dio njihovih jurilica bilo gdje u svijetu. Dodaje da će uz 5G moći uvesti i video stream u visokoj rezoluciji, ali i audio vezu te razvijati umjetnu inteligenciju za analizu ponašanja svih komponenti u autu koja će moći i sugerirati rješenja. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tonko Obuljen, predsjednik vijeća HAKOM-a, rekao je u uvodu konferencije kako nas čeka dodjela 5G frekvencija, ali i puno posla u uvođenju 5G mreža. Jedan od razloga organiziranja konferencije je i otpor, a istaknuo je kako je njihov cilj da ne propustimo ovaj vlak te da budemo jedna od naprednijih europskih država. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivana Podnar Žarko s FER-a govorila je o IoT uređajima i novim softverskim rješenjima koji će moći koristiti različite senzorske podatke. Mladi hrvatski startupi bit će među tvrtkama koje će imati velike prednosti od 5G tehnologija, pa je na konferenciji govorio i mladi Albert Gajšak koji je oduševio svijet svojim 'uradi sam' gaming uređajem i telefonom. Tako je naglasio da je kod nas moguće raditi sve što i vani, ali i platiti to puno manje, a ciljati na ista tržišta. Rekao je i kako nikad nije bilo bolje vrijeme od ovog sada za pokretanje nečeg svog te da su informacije toliko dostupne da jedino mentalitet kaska za time.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Neznanje je danas izbor - istaknuo je Gajšak.

Srđan Kovačević iz Orqe govorio je o razvoju njihovih FPV naočala za upravljanje dronovima te o tome kako će nove tehnologije, poput 5G-a, ukloniti kašnjenje signala i omogućiti sasvim nove primjene poput daljinskog upravljanja, nadzora, telemedicine, ali i upravljanja vozilima ili virtualne mobilnosti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'FASHION BUZZ':

 

Komentari (18)
  • Nisu sposobni pokriti cijelu državu sa 4g,optikom a već se hvataju 5g mreže....

    23. 9. 2019,   14:22
  • Ja se stvarno nadam da se ovi pojedini panjikosi zajebavaju kad kazu da 5G mreza zraci kao, slusaj sada, mikrovalna pecnica. Odjavljujem program, gluplje od ovoga ne moze, adio.

    23. 9. 2019,   14:12
  • Kakav 5g, kad im niti 4g nikome ne radi na nazivnoj brzini nego 4 PUTA SPORIJE, a da ne pricamo o tome kako HAKOM nije u stanju dovesti u red operatere koji "tvrde" da je 10MBIt "zadovoljavanje tehnickih uvjeta"...Mozda jest, ali 2010 - u Zanzibaru, a ne 2019 u EU. Nitko od njih ne radi svoj posao, jer prodaju preskupi internet tako lose kvalitete da bi ih vani pozatvarali sve do jednoga radi laznog reklamiranja i neadekvatne usluge. A HAKOM , NE RADI NISTA, po obicaju nego se bave science fictionom. O tome bi se dao napisati VRLO opsezan strucni rad, kako varaju potrosace u RH, samo tko ce ga imati muda objaviti ?

    24. 9. 2019,   09:30