Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz fleksibilne baterije u tkanini računala će se nositi na odjeći

None Foto: Sveučilište u Manchesteru

Uz pomoć grafena znanstvenici su izradili uređaj koji radi kao fleksibilna baterija što će omogućiti razvoj nove generacije nosivih gadgeta, a primjenu može imati za vojsku, sport, medicinu...

Veliki problem raznih nosivih gadgeta leži u činjenici da njihov oblik i veličinu ograničavaju baterije nužne za njihov rad. Znanstvenici iz Engleske sada su razvili fleksibilne baterije koje se mogu printati direktno na tekstil. Na taj način uspjeli su i pamuk pretvoriti u nosivi uređaj.

- To će otvoriti mogućnosti kreiranja ekološkog i povoljnog pametnog tekstila koji može pohraniti energiju i pratiti ljudsku aktivnost i sve fiziološke podatke u isto vrijeme - navodi Nazmul Karim sa Sveučilišta u Manchesteru koji je koaturo rada.

 

Znalo se da su superkondenzatori jedan od načina za napajanje uređaja bez potrebe za teškim baterijama. Rade slično i omogućuju brzo punjenje u nekoliko sekundi. Sada su znanstvenici isprintali vodljivi grafen oksid direktno na pamuk. Te isprintane elektrode pokazale su izvrsnu mehaničku stabilnost zbog snažne interakcije između tinte i tekstila.

- Razvoj superkondenzatora s tekstilom i grafenom uz jednostavnu tehnologiju printanja je važan korak prema multifunkcionalnoj sljedećoj generaciji e-tekstila - rekao je Karim. 

Razvoj ovakvih konendzatora mogao bi pretvoriti ogroman potencijal nosive tehnologije u uobičajenu odjeću. Sportska obuća koja prati performanse, uređaji koji rate zdravlje, lagana vojna oprema, nove vrste mobilnih komunikacijskih uređaja ili nosiva računala samo su neke od mogućih primjena koje bi mogle postati dostupne razvojem ove tehnologije. 

Grafenov oksid je oblik grafena koji se može proizvesti relativno povoljno u otopini poput tinte i potom aplicirati na tekstil kako bi se proizveli kondenzatori koji postaju dio tkanine. Znanstvenici kažu i da je njihov uređaj periv.

Komentari (10)
  • Da se htjelo poslušati Teslu žice i baterije nikad nebi ni postojale

    13. 8. 2017,   12:38
  • to je minimalna energija samo za neka osjetila

    13. 8. 2017,   07:15
  • Kupio novu jaknu, ima procesor 4 GHz

    13. 8. 2017,   11:36