Obavijesti

Tech

Komentari 4

Uz ovu aplikaciju izbjeći ćete horde turista u Dubrovniku

Uz ovu aplikaciju izbjeći ćete horde turista u Dubrovniku

Aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje kada ima ili nema gužve u dubrovačkoj jezgri. U slučaju gužve, korisnicima se preporučuje da posjet planiraju u jutarnjim, poslijepodnevnim ili večernjim satima

VIDEO

Grad Dubrovnik je u srijedu ujutro pokrenuo dvojezičnu aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja povijesne jezgre grada, razvijenu u suradnji s gradskom razvojnom agencijom DURA i startup tvrtkom Enum Software kao nadogradnju sustava „Dubrovnik Visitors“, koji od svibnja 2017. godine sa šest kamera-brojača računa trenutni broj posjetitelja.

Iz gradske uprave istaknuli su kako je aplikacija, koja je dostupna na poveznici www.dubrovnik-visitors.hr/prediction, razvijena kao koristan alat u upravljanju turističkim prometom u okviru mjera strateškog i multidisciplinarnog projekta „Poštujmo Grad“ („Respect the City“). Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva Venecije koja koristi sličan sustav.

„Aplikacija na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu, korisnicima se preporučuje da posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.

Za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (sedmodnevna prognoza, prosječna temperatura i količina padalina). Sa svakim novim podatkom algoritam se samostalno osvježava i poboljšava pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.

Iz Grada Dubrovnika kao idući korak u nadogradnji sustava najavili su povezivanje s platformama za rezervaciju smještaja.

„Pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudio bi se link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska“, ističu iz Grada.

Sustav „Dubrovnik Visitors“ zahvaljujući kamerama-brojačima na ulazima u povijesnu jezgru u svakom trenutku pruža uvid u stvarni broj posjetitelja, a temeljem prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama