Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz teleskopske leće na svijet ćemo gledati kao superjunaci

None Foto: http://www.opticsinfobase.org/ 3

Leće, koje se razvijaju kako bi pomogle bolesnicima s degeneracijom makule, nude skoro trostruko uvećanje slike. U Koreji znanstvenici rade leće kojima ćemo slikati

Želite li vidjeti više i bolje? Uskoro bi i tako nešto trebalo biti moguće, nakon što je međunarodni tim znanstvenika u San Diegu napravio prvu teleskopsku leću, koja je debela tek 1,17 milimetara, a kada ih nosite uvećat će sliku za 2,8 puta. 

Na prvi pogled, ovakve leće podsjećaju na izume iz SF filmova i mogućnosti koje se vežu uz superjunake. No, istraživanja na ovom području traju već neko vrijeme. Ranije su leće bile predebele ili su zahtijevale operaciju kako bi ih ugradili u oko. Ova je dovoljno tanka da je se može nositi svakog dana, a nudi bolje rezultate od ostalih proizvoda u razvoju, prenosi PetaPixel.

Prvenstveno je namijenjena pacijentima koji boluju od degeneracije makule, odnosno bolesti središnjeg dijela mrežnice koja se javlja kod starijih ljudi. Karakterizira je gubitak vida u središtu vidnog polja. 

Svaka leća u središtu ima dio koji omogućuje da svjetlost prolazi bez promjena, dok je na ostatku leće smješten niz sićušnih zrcala preko kojih se svjetlost odbija nazad do mrežnice. Teleskopski vid može se jednostavno uključiti i isključiti uz pomoć polarizirajućih 3D naočala. Takve naočale pacijentima bi omogućile da vide puno bolje, ali ne zaustavlja degenerativne procese vezane uz bolest. 

Cijeli projekt izgleda obećavajuće, no još se radi o konceptu. Materijali koji su se koristili nisu odgovarajući za dugotrajno nošenje, a ni kvaliteta slike nije zadovoljavajuća zbog načina izrade leće. 

Cijelo istraživanje pročitajte OVDJE

Daj trepni i uslikaj me: U Koreji razvijaju osjetljive superleće

Komentari (1)
  • sreća pa link vodi na "404 Page not found" stranicu...

    2. 7. 2013,   12:31