Obavijesti

Tech

Komentari 1

Uz teleskopske leće na svijet ćemo gledati kao superjunaci

Uz teleskopske leće na svijet ćemo gledati kao superjunaci
3

Leće, koje se razvijaju kako bi pomogle bolesnicima s degeneracijom makule, nude skoro trostruko uvećanje slike. U Koreji znanstvenici rade leće kojima ćemo slikati

VIDEO

Želite li vidjeti više i bolje? Uskoro bi i tako nešto trebalo biti moguće, nakon što je međunarodni tim znanstvenika u San Diegu napravio prvu teleskopsku leću, koja je debela tek 1,17 milimetara, a kada ih nosite uvećat će sliku za 2,8 puta. 

Na prvi pogled, ovakve leće podsjećaju na izume iz SF filmova i mogućnosti koje se vežu uz superjunake. No, istraživanja na ovom području traju već neko vrijeme. Ranije su leće bile predebele ili su zahtijevale operaciju kako bi ih ugradili u oko. Ova je dovoljno tanka da je se može nositi svakog dana, a nudi bolje rezultate od ostalih proizvoda u razvoju, prenosi PetaPixel.

Prvenstveno je namijenjena pacijentima koji boluju od degeneracije makule, odnosno bolesti središnjeg dijela mrežnice koja se javlja kod starijih ljudi. Karakterizira je gubitak vida u središtu vidnog polja. 

Svaka leća u središtu ima dio koji omogućuje da svjetlost prolazi bez promjena, dok je na ostatku leće smješten niz sićušnih zrcala preko kojih se svjetlost odbija nazad do mrežnice. Teleskopski vid može se jednostavno uključiti i isključiti uz pomoć polarizirajućih 3D naočala. Takve naočale pacijentima bi omogućile da vide puno bolje, ali ne zaustavlja degenerativne procese vezane uz bolest. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijeli projekt izgleda obećavajuće, no još se radi o konceptu. Materijali koji su se koristili nisu odgovarajući za dugotrajno nošenje, a ni kvaliteta slike nije zadovoljavajuća zbog načina izrade leće. 

Cijelo istraživanje pročitajte OVDJE

Daj trepni i uslikaj me: U Koreji razvijaju osjetljive superleće

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije