Obavijesti

Tech

Komentari 0

Uzgoj biljaka u pustinji navodnjavanjem slane vode

Uzgoj biljaka u pustinji navodnjavanjem slane vode
1

Abu Dhabi je došao na ideju koja se na prvu čini kontradiktorna - koristiti otpadnu morsku vodu za uzgoj biljaka od kojih se proizvodi bio gorivo u pustinji

VIDEO

Projekt je trenutno u testnoj fazi, no ako rezultati budu zadovoljavajući, a realizacija se pokaže produktivnom, na ovaj način bi se kružnim procesom riješilo nekoliko ekoloških izazova.

 

Uzgoj riba u Abu Dhabiju je važan izvor hrane, no nusprodukt industijskih farmi riba su otpadne vode bogate nutrijentima. Puštanjem tih voda u ocean dolazi do pretjeranog cvjetanja i rasta invazivnih morskih algi. Rezultat su toksini koji mogu naškoditi ljudima i lokalnoj flori i fauni. S druge strane, ti nutrijenti se mogu koristiti za uzgoj korisnih biljaka.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoje biljke koje podnose slanu vodu i mogu se dobro razvijati njoj. Halofitu Salikornija je prirodno stanište uz obale mora i može se navodnjavati otpadnom vodom od uzgoja riba. Te čvrste i izdržljive biljke mogu rasti u sušnim područjima. Pustinja pruža idealne uvjete za njihov uzgoj, te se koriste u ovom projektu zbog višestrukih prednosti.

 

Voda, čije nutrijente su iskoristili halofiti, preusmjerava se u šumu mangrova kako bi se uklonili zadnji tragovi nutrijenata prije nego se ostaci vode vrate nazad u more. Mangrove, obogaćene preostalim nutrijentima iz otpadnih voda, upijaju ugljik iz atmosfere te time pomažu i u borbi protiv klimatskih promjena. Uklanjanje nutrijenata iz vode u značajnoj mjeri smanjuje cvjetanje invazivnih algi.

 

Opisanim dijelom procesa se rješava problem otpadnih voda i algi, no tek dolazimo do najznačajnijeg rezultata - od halofita se može dobiti biogorivo za korištenje u avio industriji. Prijelaz na alternativne održive izvore energije ujedno znači i smanjenje emisije ugljika u zračnom prijevozu. Razvojem prakse uzgoj halofita u pustinji (ukoliko se pokaže efikasnom) bi potreba za fosilnim gorivima mogla biti u potpunosti eliminirana. U prilog tome govori i činjenica da je do sada preko 2.000 komercijalnih letova koristilo biogorivo obogaćeno fosilnim gorivom.

 

Ovakvom se inicijativom rješava nekoliko izazova sa strane agrikulture i avio industrije. Ukoliko se pokaže da je ovakav pristup moguće održati, rezultati bi bili: čišće more, iskorištavanje pustinja (koje ionako nisu obradivo zemljište za druge kulture), korištenje morske vode (a ne slatke ili pitke), te smanjenje emisije CO2 i utjecaja na klimatske promjene.

Zvuči odlično i nadamo se da će rezultati ove testne faze pokazati isto.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada