Obavijesti

Tech

Komentari 0

Varaždin: Mi imamo jesenske praznike i četiri bloka nastave

Varaždin: Mi imamo jesenske praznike i četiri bloka nastave

Kako bi đacima olakšali školovanje, u varaždinskoj VI. osnovnoj školi nastavu su podijelili u više obrazovnih razdoblja i uveli im dodatne praznike. To je prvi takav model u hrvatskim školama

VIDEO

Naše učenike želimo pripremiti za život. Želimo ih naučiti rješavati probleme i raditi rukama. Zato smo ukinuli predavačku nastavu.
Uveli smo im nastavu u blokovima i smanjili opterećenje jer uče na projektima.
Ispričao nam je to Mario Stančić, ravnatelj varaždinske VI. osnovne škole. Škola je uključena u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom Škola za život i jedina je škola u Hrvatskoj koja je od početka ove školske godine odlučila odraditi nastavu na poseban način i uvela četiri obrazovna razdoblja. Inicijativa je pokrenuta na Učiteljskom vijeću i naišla je na plodno tlo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

3
| Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija


- Željeli smo učenicima olakšati pohađanje nastave i omogućiti im više odmora, pa smo uveli četiri obrazovna razdoblja. Prvo razdoblje počelo je 3. rujna, kao i u svim školama, a završit će 26. listopada. Tad će učenici imati tjedan dana jesenskog odmora. Drugo obrazovno razdoblje počet će 5. studenog i trajat će do 21. prosinca, kad počinju zimski školski praznici. Potom nastava počinje trećim obrazovnim razdobljem 14. siječnja, kao i u ostalim hrvatskim školama, a traje do 21. ožujka. Učenici tad imaju samo 4 slobodna dana jer nismo uspjeli osigurati više dana za odmor u tom razdoblju. Četvrto obrazovno razdoblje počinje 25. ožujka i traje sve do 14. lipnja kad završava nastava u svim školama. Unutar tog četvrtog razdoblja učenici imaju i uskrsne praznike - objašnjava Mario Stančić.

Dodaje kako Grad Varaždin razmatra mogućnost da od iduće godine za sve gradske škole uvede nastavu u četiri obrazovna razdoblja ako se taj model pokaže učinkovitim. Stančić ističe kako je i pomoćnica ministrice Lidija Kralj prilikom posjeta školi prvog dana nastave rekla da će se zalagati za to da i druge hrvatske škole preuzmu njihov model učenja.
Varaždinsku VI. osnovnu školu pohađa 796 učenika u 32 razreda. Kako bi se kvalitetno pripremili za novi način nastave, učitelji su prošli brojne edukacije, a blokovskom nastavom i uvođenjem četiri obrazovna razdoblja, učenicima će se smanjiti broj predmeta pa će imati više vremena za sebe.
Prema riječima ravnatelja Stančića, cilj 'Škole za život' je pripremiti učenike za život.

- Nastava u blokovima prati četiri obrazovna razdoblja tako da se neki predmeti uče samo u neparnim obrazovnim razdobljima, a neki samo u parnim, čime je opterećenje učenika smanjeno - kaže ravnatelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto