Obavijesti

Tech

Komentari 2

Važna je humanost: Oni koji su suosjećajni će više zarađivati...

Važna je humanost: Oni koji su suosjećajni će više zarađivati...
1

Istraživanje kanadske tvrtke pokazalo je kako će za poslovni uspjeh biti važni suosjećajnost, snalažljivost i kritičko razmišljanje. Humanistička znanja i umjetnosti moraju biti neodvojivi od znanja iz STEM područja

VIDEO

Aktivno slušanje, govorničke sposobnosti, kritičko razmišljanje - to su sposobnosti koje će biti presudne u dobivanju poslova već kroz četiri godine, pokazalo je opširno istraživanje kanadske tvrtke RBC Royal Bank.

Jedna od najuspješnijih kanadskih tvrtki provodila je godinu dana studiju na području cijele zemlje istražujući kako će izgledati tržišta rada u sljedećem desetljeću te koje će poslovne vještine biti presudne. Rezultati su vrlo zanimljivi: Takozvane temeljne vještine, koje uključuju socijalnu osjetljivost i sposobnost rješavanja kompleksnih zadataka, definitivno su na vrhu ljestvice vještina i sposobnosti koje traže poslodavci.

Istodobno, na čvrstom dnu traženih vještina su popravci i instalacije - dakle poslovi koji se već sad ubrzano automatiziraju i prebacuju na robote. Pri dnu su i programiranje te znanost.

Pri sredini ljestvice nalaze se vještine poput pisanja, davanja uputa i pregovaranja, čak i više nego, primjerice, matematika. Kako se navodi u analizi studije, doslovce svi poslodavci veliku će pozornost pridavati sposobnosti prosuđivanja i donošenja odluka kod budućih zaposlenika. Izuzetno će se cijeniti poznavanje jezika, mogućnost prilagodbe te kulturna “osviještenost”, prenosi portal weforum.org.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovakvi rezultati, ističe se u analizi istraživanja, potvrđuju ono što najveći svjetski poslodavci govore već godinama: da se u obrazovnim programima i kurikulumima humanistički predmeti, kao i umjetnost, moraju ukomponirati u sva obrazovna područja, a posebice STEM.

- U samu srž Applea ugrađena je ideja da tehnologija mora biti vjenčana sa slobodnim umjetnostima, humanošću, jer nam samo to može dati rezultate od kojih nam pjevaju srca - govorio je pokojni Steve Jobs, a Mark Cuban, jedan od najvećih američkih biznismena i vlasnik NBA kluba Dallas Mavericks, ističe:

- Tržište poslova u bliskoj budućnosti tražit će sve manje tehničkih vještina jer će većinu tehničkih zadataka preuzimati kompjutori. Umjesto toga trebat ćemo ljude koji mogu staviti informacije u humani kontekst i oblikovati ih prema ljudskim potrebama.

I druga istraživanja pokazuju kako su u svojim poslovima bili uspješniji oni kod kojih su se razvijale sposobnosti suosjećanja, ali i prilagodbe, kao jedne od najvažnijih poslovnih vještina budućnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto