Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Važna su sva osjetila: Radimo filmove od kave, boja i kokica

None Foto: Kinoklub Karlovac 2

Ivana Štedul je više puta surađivala s Kinoklubom Karlovac. Ksenija je surađivala i s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba iz Karlovca te je s OŠ Banija iz Karlovca i snimljen igrani film

U radionicama prije desetak dana u Sisku uživali su baš svi. Od naših malih polaznika, njihovih roditelja pa do nas koji smo vodili radionicu stop animacije, rekla nam je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac.

Foto: Kinoklub Karlovac

Ona je s radnom terapeutkinjom Ivanom Štedul lani počela voditi radionice stop animacije za osobe s invaliditetom, a prvu su organizirale na poziv Hrvatskog filmskog saveza u sklopu 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Makarskoj prošle godine. Polaznici su im tad bili djeca i odrasli, štićenici Udruge za osobe s invaliditetom Sunce iz Makarske. U Sisku su polaznici bili štićenici Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, a u organizaciji je pomogao i Kino klub Sisak.

- Imale smo polaznike s Down sindromom, cerebralnom paralizom te osobe s drugim teškoćama u razvoju. Polaznici su različitih dobnih skupina, ali svi vole raditi i družiti se. Radionica je koncipirana tako da se u stvaranju filma koriste sva osjetila prema radnoterapijskom pristupu. Stop animacija je zahvalna tehnika jer je to usnimavanje fotografija pomoću kojih se stvara iluzija pokreta. Na animacijskom stolu, na radnoj površini, s polaznicima animiramo tvari različite konstrukcije i sastava, poput novina, Lego kocaka, kamenčića i slično te npr. kave koja, osim ugodne mirisne arome, ima i zanimljivu teksturu. Koristili smo i obojenu sol te pijesak, ali i materijale koje su polaznici skupili u okolici (biljke, grančice, listići...). Svi ti materijali iziskuju rad fine motorike prstiju te baratanje pomoćnim kistovima i štapićima - pojasnila nam je Ksenija.

Snima se, tj. fotografira fotoaparatom povezanim s računalom. Tako polaznici sami, uz pomoć voditeljica, rade i na tehničkom dijelu izrade filmova. Uvijek im je zanimljivo baratati laptopom i fotoaparatom.

- Ovakav tip radionice, gdje se u relativno kratkom vremenu radi više vrsta animacije, idealan je za početnike, a svaki susret podijeljen je na zabavni dio kroz igre i stimulacije osjetila te samo animiranje. S polaznicima su i roditelji i(li) njihovi asistenti iz udruge te i njih uputimo kako koristiti ovu tehniku - kaže Ivana koja ih posebno savjetuje oko različitih vježbi koje mogu raditi kod kuće ili u udruzi, što im puno znači.     

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!