Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Već 30 godina padaju rekordi za razinu stakleničkih plinova

None Foto: Reuters/Pixsell

Klimatski znanstvenici procjenjuju da je koncentracija ugljičnog dioksida, metana i dušikova oksida najviša u posljednjih 800.000 godina.

Staklenički plinovi u atmosferi dostigli su rekordne razine 2014. s neprekidnim pogoršavanjem klimatskih promjena koji čine planet opasnijim za buduće generacije, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

- Svake smo godine gledali kako vrijeme istječe. Moramo odmah djelovati kako bismo ograničili emisiju stakleničkih plinova ako želimo imati izgleda za održavanje porasta temeprature u prihvatljivim granicama - napisao je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u priopćenju.

Prema podacima agencije UN-a razine ugljičnog dioksida, glavnog stakleničkog plina, ustrajno rastu prema razini od 400 čestica na milijun (ppm), ostvarujući svake godine novi rekord od početka vjerodostojnih mjerenja 1984.

Razine ugljičnog dioksida zadržavale su se na prosječnih 397,7 ppm u 2014., no nakratko su premašile prag od 400 ppm u sjevernoj hemisferi početkom 2014. te ponovno 2015. u čitavom svijetu.

Uskoro će 400 ppm biti trajna stvarnost, kazao je Jarraud.

- To znači globalno više temperature, ekstremnije vremenske nepogode poput toplinskih valova i poplava, otapanje leda, porast razina mora i povećana kiselost oceana. To se sada događa i mi krećemo u neistraženo područje zastrašujućom brzinom - rekao je. 

Porast razina ugljičnog dioksida pojačan je višim razinama isparavanja voda koje pad rastu zbog zbog emisije ugljičnog dioksida, upozorava WMO.

I razine druga dva važna staklenička plina - metana i dušikova oksida nastavile su neumoljivo rasti u 2014. dosežući 1833 čestica na milijardu (ppb) odnosno 327,1 ppb-a. Oba se povećavaju najvećom brzinom u ovom desetljeću.

Klimatski znanstvenici procjenjuju da je koncentracija ugljičnog dioksida, metana i dušikova oksida najviša u posljednjih 800.000 godina.

Komentari (14)
  • Zemlja je prenapučena ljudima i stokom i ne može održavati prirodnu biološku ravnotežu koja je debelo narušena. Možda u prenapućenosti leži i odgovor zašto su izumrli dinosauri.

    9. 11. 2015,   16:07
  • ..pogledam Kinu, pa svaki od njih nosi one maske na licu, sami se guse u svom smogu, i ne namjeravaju nista poduzet, al aj sto sebe unistavaju-i nas i cijelu europu!!

    9. 11. 2015,   20:05
  • Sav razlog lezi u profitu i monopolistima. Kao sto covjek ne misli na zdravlje dok se ne razboli, tako covjek nece nista poduzeti dok se ne desi katastrofa sirih razmjera. Do tada, sretno.

    9. 11. 2015,   16:36