Obavijesti

Tech

Komentari 13

Velik korak za našu znanost: Ulazimo u CERN 28. veljače

Velik korak za našu znanost: Ulazimo u CERN 28. veljače
1

Kako ističu u Ministarstvu, riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti, jer će se pridruženim članstvom omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN

VIDEO

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će se 28. veljače u Zagrebu, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

To je Ministarstvu potvrdio protokol glavne direktorice CERN-a, a sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti.

Kako ističu u Ministarstvu, riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti, jer će se pridruženim članstvom Hrvatske u CERN-u omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima hrvatskim znanstvenicima te povećana mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka.

"Osim ulaska u svjetsku znanstvenu elitu, posebno je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske high-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, ali i za one koje razvijaju inovacije u građevinstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu. One će moći sudjelovati na godišnjim natječajima vrijednim čak pola milijarde eura", poručuju iz MZO.

Ministrica Divjak je u listopadu 2017. godine o pridruživanju razgovarala s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti, a peteročlana misija CERN-a u Hrvatskoj je u svibnju 2018. provela tri dana kako bi utvrdila ispunjava li Hrvatska uvjete.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja