Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velik korak za našu znanost: Ulazimo u CERN 28. veljače

None Foto: CERN

Kako ističu u Ministarstvu, riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti, jer će se pridruženim članstvom omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će se 28. veljače u Zagrebu, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

To je Ministarstvu potvrdio protokol glavne direktorice CERN-a, a sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti.

Kako ističu u Ministarstvu, riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti, jer će se pridruženim članstvom Hrvatske u CERN-u omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima hrvatskim znanstvenicima te povećana mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka.

"Osim ulaska u svjetsku znanstvenu elitu, posebno je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske high-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, ali i za one koje razvijaju inovacije u građevinstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu. One će moći sudjelovati na godišnjim natječajima vrijednim čak pola milijarde eura", poručuju iz MZO.

Ministrica Divjak je u listopadu 2017. godine o pridruživanju razgovarala s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti, a peteročlana misija CERN-a u Hrvatskoj je u svibnju 2018. provela tri dana kako bi utvrdila ispunjava li Hrvatska uvjete.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Komentari (13)
  • Cern je ideološki opsjednuto mjesto. Umjesto da budu revolucionarno mjesto za tehnologiju i znanost, zapošljavaju ljude na temelju svog spola. Previše su zabrinuti da ima dovoljno žena tamo umjesto da imaju najbolje od najboljih. Tužno je u što se znanost pretvorila.

    11. 1. 2019,   12:37
  • Nije mi jasno čemu, tamo ne trebaju političare a nitko drugi iz Bananistana neće moći biti delegiran tamo.....

    11. 1. 2019,   11:26
  • Cern je pri svome kraju, jos se vrse neki eksperimentalni pokusi, kad je bilo bitno, nasih nije bilo i to ne radi vlade, vec jednostavno, nisu nam dali.

    11. 1. 2019,   12:18