Obavijesti

Tech

Komentari 81

Veliki test ljetnih guma: Evo koje su najbolje za vaše vozilo

Veliki test ljetnih guma: Evo koje su najbolje za vaše vozilo
1

Osim što pravovremena izmjena čuva gume, ona je i važan faktor sigurnosti u prometu. Automobil se s ljetnim gumama u svim tipičnim proljetno-ljetnim situacijama ponaša sigurnije...

VIDEO

Došlo je vrijeme za skidanje zimskih guma, a zakonski rok za obaveznu vožnju uz zimsku opremu službeno ističe 15. travnja. S obzirom na to da temperature već idu na više od plus dvadeset, gume bi ipak trebalo promijeniti i prije. 

Naime, zimske gume na toplom, vrućem, ali i mokrom asfaltu nisu ni približno tako dobre kao ljetne. A osim toga, svaki kilometar na zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vijek. U obzir treba uzeti i energetski razred guma koji vam može donijeti uštedu goriva i do osam posto. Gume dolaze u energetskim razredima od A do G, gdje je A ekološki najisplativija, a G najneisplativija guma.

Osim što pravovremena izmjena čuva gume, ona je i važan faktor sigurnosti u prometu. Automobil se s ljetnim gumama u svim tipičnim proljetno-ljetnim situacijama ponaša sigurnije. Pojednostavljeno, sa zimskim gumama mnogo ćete lakše izletjeti s ceste u zavoju ili se zabiti u auto ispred vas i na mokrom i na suhom asfaltu. 

Na temperaturi između 20 i 25 stupnjeva novi auto koji vozi 100 kilometara na sat će se na suhom asfaltu i s ljetnim gumama zaustaviti nakon 38 metara kočenja. Sa zimskim gumama u istim uvjetima zaustavljat će se 56 metara. To znači da u trenutku kad auto s ljetnim gumama staje pred preprekom, onaj sa zimskima u nju udara s brzinom od 57 kilometara na sat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljetne gume 175/65 R14

1. Falken Sincera SN832 Ecorun

Najbolja ljetna guma u 2018. godini u ovoj kategoriji je Falken Sincera SN832 Ecorun. Pokazala se dobrom na suhoj i mokroj cesti, dok je manji nedostatak pokazala u proizvodnje buke, odnosno udobnosti, i tu je zavrijedila ocjenu dovoljan. Na prvome mjestu Falken je osvanuo ponajviše zbog odličnih rezultata na suhoj cesti, pa ako živite u područjima gdje u ljetnim sezonama kiše nisu česta pojava, Falken Sincera SN832 Ecorun je dobar izbor. 

Cijena za Falken Sincera SN832 Ecorun: od 286 kn 

2. Semperit Comfort-Life 2

I druga najbolja guma, koja je uz Falken jedina ostvarila ocjenu preporučljivo, pripada niskobudžetnim gumama. Semperit Comfort-Life 2 svoju je ocjenu zaradila odličnim rezultatom na mokroj cesti i dobrim ponašanjem na suhoj. Kao i kod Falkena, manji je nedostatak buka koju ova guma proizvodi, ali to svakako ne bi trebao biti najbitniji kriterij odabira ljetne gume. Za osobe kod kojih su ljetni pljuskovi pravilo, a ne izuzetak, Semperit Comfort-Life 2 je pravi odabir. 

Cijena za Semperit Comfort-Life 2: od 273 kn

Ljetne gume 205/55 R16

1. Michelin Primacy 3
Na prvome mjestu ovaj se put našao premium brend guma, Michelin sa svojom ljetnom gumom Primacy 3. Michelin Primacy 3 je najbolje balansirana ljetna guma s vrlo dobrim rezultatima na suhoj cesti, dobrim rezultatima na mokroj cesti i uvjerljivo najbolja po pitanju potrošnje samih guma. Sve te karakteristike svrstale su je na prvo mjesto. Iako je njihova cijena nešto veća, upravo bi spora potrošnja mogla biti okidač kupovine super kvalitetne i dugotrajne ljetne gume.

Cijena za Michelin Primacy 3: od 552 kn

2. Bridgestone Turanza T001 

Bridgestone Turanza T001 Evo je prošlogodišnji model ljetnih guma jer najnoviji pneumatik iz velike internacionalne kompanije još nije bio dostupan na tržištu u vrijeme kad ih je njemački autoklub ADAC testirao. To, međutim, nije ništa loše jer je Bridgestone Turanza T001 Evo osvojila drugo mjesto. Ova se ljetna guma pokazala najboljom na mokrom kolniku, a vrlo dobrom na suhom. Istakla se i malom potrošnjom goriva, kao i samih guma.

Cijena za Bridgestone Turanza T001 Evo: od 466 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance