Obavijesti

Tech

Komentari 1

Veliki uspjeh: "Svirao sam po tri sata na dan za Olimpijadu"

Veliki uspjeh: "Svirao sam po tri sata na dan za Olimpijadu"
3

Matija Pongračić (15) osvojio je drugo mjesto na 2. međunarodnoj Olimpijadi u Estoniji. Natjecao se u kategoriji učenika od 16 do 19 godina te je bio najmlađi natjecatelj.

VIDEO

Matija Pongračić (15) iz Hrašćice kraj Varaždina pobjednik je Druge hrvatske glazbene olimpijade koja je u veljači održana u Pregradi u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ovom pobjedom se plasirao na 4. međunarodnu Olimpijadu u Tallinnu u Estoniji, gdje je osvojio izvanredno drugo mjesto.

Na Drugoj hrvatskoj glazbenoj olimpijadi Matija, koji je upravo završio 1. razred prirodoslovno-matematičkog smjera Prve gimnazije u Varaždinu i 2. razred teorijskog smjera Glazbene škole Varaždin, natjecao se u kategoriji učenika od 16 do 19 godina te je bio najmlađi natjecatelj.

- Matija već nekoliko godina ide na glazbena natjecanja, a ove godine mu se prvi put pružila mogućnost na međunarodnoj olimpijadi. Većina škola u istočnoj Europi ima jaku glazbenu nastavu na dnevnoj bazi, a kod nas je to obično jedan sat tjedno - objasnila je Matijina profesorica i mentorica Lidija Đidara.

Svoje glazbeno teorijsko i praktično znanje na olimpijadi Matija je morao pokazati u četiri faze, među kojima je i skladanje te izvođenje vlastite skladbe. Za tu je priliku Matija pripremio skladbu koju je nazvao “Evening”, tijekom koje svira klavir, a u tome su mu pomogle i kolegice Klara Benčić koja svira na flauti te Ruta Bobić na violini. Za olimpijadu su ga pripremale Lidija Đidara, koja Matiji predaje u Glazbenoj školi solfeggio i teorijske glazbene predmete, te Slavica Kelemen, kod koje sluša glazbenu umjetnost na Prvoj gimnaziji.

Matiju je od malih nogu zanimala glazba te je već sa sedam godina krenuo u Glazbenu školu. Uz to je pohađao klavirsku radionicu, a za sve je zaslužna njegova obitelji u kojoj su se mnogi amaterski bavili glazbom. Govoreći o svojoj skladbi “Evening”, ovaj mladi nadareni glazbenik kaže da je jako teško bilo početi pisati skladbu.

- Kad sam napisao prvih nekoliko taktova, bez problema je krenulo dalje. Ideja je sama dolazila. Nije mi bila preteška priprema za olimpijadu jer sam kontinuirao radio i zadnjih tjedana dana sam se intenzivno pripremao, pogotovo za teorijski dio, po tri pa i više sati dnevno - kaže Matija koji je, prema riječima svoje mentorice prof. Đidara, vrlo svestrana i kreativna osoba.

Zbog priprema za olimpijade profesori su mu, kaže, uvijek izlazili u susret.

O budućnosti kaže da postoji mogućnost da upiše Glazbenu akademiju, ali isto tako i PMF.

Svestrani kreativac koji voli šah

Orgulje su mu izborno glazbalo. Zanima ga i fizika, a hobi su mu još šah i stolni tenis. Do sada je išao na natjecanja i iz fizike, kemije, biologije, geografije te hrvatskog jezika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto