Obavijesti

Tech

Komentari 0

Veliki vodič za mature: U škole dolazi više od 130.000 testova

Veliki vodič za mature: U škole dolazi više od 130.000 testova
1

Stroga pravila polaganja tu su kako bi se kompleksan i velik sustav održao, no svim učenicima koji pravovremeno zatraže pomoć, izlazi se u susret

VIDEO

Koncentrirajte se, naspavajte, provjerite gdje polažete ispite, i ako to nije vaša škola izračunajte koliko vam vremena treba do tog mjesta kako biste bili tamo pola sata prije početka ispita. Ponesite osobnu iskaznicu, dozvoljeni pribor, uklonite sat, slušalice i vjerujte u sebe. Za ovo ste se pripremali najmanje četiri godine tijekom srednjoškolskog obrazovanja, poručuje Maja Jukić, v.d. ravnateljice Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Maturanti ne smiju dozvoliti da im tehnički problemi onemoguće ili otežaju polaganje ispita Državne mature, dodaje ona. 

Prvo se piše hrvatski 

Nakon što završe četvrti razred, maturanti imaju dva tjedna vremena za završne pripreme i ponavljanje. Najveća novost na ovogodišnjim ispitima jeste da su za hrvatski uvedeni minimalni pragovi i za test i za esej
- Do sada nije postojao minimalni prag postignuća, nego su se gledali ukupni bodovi na eseju i na testu. To je teoretski značilo da je netko tko je uredno pristupio pisanju oba dijela ispita i imao nula bodova na eseju mogao proći. Sada je u sustav unesen minimalni prag za obje ispitne cjeline koji je neophodno ostvariti - objašnjava Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita. 

U planu za iduću godinu je, kaže, uvođenje istog principa i za strane jezike. Ove će godine učenici iz hrvatskog pisati prvo književnost i jezik, odnosno test, a potom esej. Promjene su uvedene za još devet predmeta, a one se uglavnom odnose na način bodovanja, vrstu i broj zadataka, te trajanje ispita. Još jedna promjena je da će od ove godine pristupnici koji se na ispit potpišu biti sankcionirani. 
- Ako u nekom zadatku pogriješe i žele to ispraviti, u uputama stoji da se greška precrta i stavi u zagradu, a ispravni zadatak je potom potrebno parafirati, dakle napisati samo inicijale - objašnjava Zadelj. 

matura

Pazite na ispravke 

Do 17. svibnja moguće je odjavljivati ispite, a do 7. svibnja i mijenjati razine prijavljenih ispita. Oni koji ne odjave ispite na koje neće izaći postaju obveznici plaćanja, te za svaki ispit na koji ne izađu plaćaju 175 kuna. Škola završava 22. svibnja i samo oni učenici koji tog dana budu imali zaključene sve pozitivne ocjene mogu pristupiti maturi.

Prema prijavljenim izbornim ispitima, na prva tri mjesta su fizika, biologija te politika i gospodarstvo, dok su logika, glazbena umjetnost i etika na začelju. 

Pokažite znanje 

- Državna je matura tu da omogući i onim učenicima koji možda zbog geografske udaljenosti ne bi mogli doći na prijemni ispit na fakultet da pokažu svoje znanje - kaže Zlatko Zadelj.

Dogodilo se da je učenik dan prije ispita pao s bicikla i slomio ruku, ali pošto je bio pripremljen i priseban za ispit, samo nije mogao pisati, dodijeljen mu je pomagač - priča Zlatko Zadelj.

U posebnim se situacijama pristupnicima izlazi u susret. No, da ne mogu izlaziti učenicima u susret kada se ne drže rokova i pravila objašnjava time što ih maturi pristupa oko 35.000.

- Da je to samo jedan ispit po učeniku bilo bi ih 35.000. Mi smo prošlog tjedna već počeli sa slaganjem ispita kojih će biti oko 140.000,  jer ih treba na vrijeme poslati u 380 škola, a svaki učenik svoj ispit dobiva u zaštićenoj omotnici. To je velik logistički posao, kompliciran, koji uključuje tajnost podataka. Zato imamo datume koji određuju zadnju granicu za određeni postupak- kaže Zadelj. 

Posebnost državne mature ogleda se i u jedinstvenoj u primjeni te prilagodbi ispitne tehnologije. Ove im je godine više od 600 učenika zatražilo prilagodbu ispita.

- Naše stručno povjerenstvo na temelju nalaza učenicima daje razumnu prilagodbu. To ne znači da se tim učenicima daje prednost, nego im se želi pomoći oko nekih nedostataka s kojima se bore - kaže Zadelj.

Učenici koji slabije vide zahvaljujući prilagodbi imaju povećan font, neki imaju produljeno vrijeme pisanja, a oni koji imaju određene motoričke smetnje mogu imati i pomagača koji im lista ili piše. Među učenicima koji pišu prilagođene ispite su i slijepi učenici koji se školuju po redovnom programu, ali i oni koji slabije čuju. Posljednjima se može za polaganje slušnog ispita dati posebna prostorija.

- Na taj način svima želimo omogućiti da ispite državne mature mogu polagati jednako, pod jednakim uvjetima, samo prilagođeno procjeni povjerenstva. Na državnoj maturi mnoge stvari izađu na vidjelo, a jedna jeste prilagodba, jer su neki učenici prilagodbu trebali imati tijekom cijelog školovanja, a nisu - dodaje Zadelj. Nekolicina učenika koji imaju teška oboljenja nastavu pohađaju u kući, pa tako i maturu pokažu kod kuće uz nazočnost dva člana ispitnog povjerenstva koji mu donesu ispit.

Ključni datumi za polaganje mature 

Ljetni ispitni rok počinje 7. lipnja i traje do 29. lipnja. Hrvatski jezik se piše 18. i 19. lipnja, a matematika je na rasporedu u 4. tjednu 27. lipnja.


Prvi rezultati se objavljuju 11. srpnja. Rezultati i svi ispitni materijali pristupnika bit će objavljeni na stranicama NCVVO-a .


Rok za prigovore je 13. srpnja.  Redovni učenici prigovore ulažu u školi kod ispitnog koordinatora. Ostali kandidati šalju prigovor direktno NCVVO-u. 


Konačna objava rezultata je 16. srpnja. Kada se pregledaju i riješe svi prigovori, objavljuju se konačni rezultati ispita državne mature.


Podjela svjedodžbi o državnoj maturi je 18. srpnja. Učenici svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima preuzimaju u svojim školama, a kandidati na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

 

Provjerite svoje znanje i pripremite se

 

Na ovom linku pronađite ispitne kataloge prođite gradivo koje se tražilo na testovima mature u školskoj godini 2017./3018. Sve materijale priprema, te objavljuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, na čijoj web-stranici može pronaći sve potrebne i korisne informacije za polaganje državne mature

https://www.ncvvo.hr/ispitni-katalozi-drzavnu-maturu-2017-2018/

https://www.ncvvo.hr/

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju