Obavijesti

Tech

Komentari 44

Veliko otkriće kod Vinkovaca: Pronašli rimska kola s konjima!

Veliko otkriće kod Vinkovaca: Pronašli rimska kola s konjima!
4

Prvi put na prostoru Hrvatske i južne Panonije dokumentirani su ostaci iznimno složenog pogrebnog običaja vezanog uz bogatu, važnu osobu. Grobnicu su datirali u 3. stoljeće

VIDEO

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su danas na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista.

- Riječ je o prvom arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima na tlu Hrvatske, a nakon završetka detaljnog i složenog postupka dokumentiranja nalaza nadamo se brojnim novim spoznajama o konstrukciji rimskih kola, što bi trebalo rezultirati i njihovom rekonstrukcijom te prezentacijom u stalnom postavu Gradskog muzeja u Vinkovcima - izjavio je voditelj zaštitnog arheološkog istraživanja Boris Kratofil.

Veliko arheološko otkriće kod Iloka: 18 avarskih grobova
Veliko arheološko otkriće kod Iloka: 18 avarskih grobova

Rimska dvokolica, pojasnio je Kratofil, pronađena je u tumulu – zemljanome humku promjera oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra, u grobnoj komori, a običaj pokapanja pod zemljane humke (tumule), inače vezan za željezno doba, predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine koji se, pak, povezuje s iznimno bogatim obiteljima s istaknutim ulogama u administrativnom, gospodarskom i društvenom životu rimske provincije Panonije.

Rimski tumuli do sada su pronađeni zapadnije u Hrvatskoj, a ovo je najistočniji s tim što je sada istraženi grobni humak poznat u arheološkoj literaturi više od 100 godina no sada je  potpuno datiran u antiku.

Istraženi zemljan humak smješten je uz trasu jedne od najznačajnijih rimskih prometnica, onu koja povezuje Apeninski poluotok s Panonijom, Balkanom i Malom Azijom, čime je očito bogata aristokratska obitelj naseljena u blizini Cibala (rimski naziv današnjih Vinkovaca nap.), željela svim putnicima na prometnom pravcu pokazati svoj status i bogatstvo.

- Ovo je jedinstveno, senzacionalno otkriće. Prvi put na prostoru Hrvatske i južne Panonije dokumentirani su ostaci iznimno složenog pogrebnog običaja vezanog uz bogatu, važnu osobu, a na osnovu pronađenih metalnih dijelova kola kao i dijelova konjske opreme grobnica je datirana u 3. stoljeće što je svrstava u najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja - rekao je ravnatelj Arheološkog instituta Marko Dizdar.

U nasipima istraženog tumula pronađeno je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova kao i dva središnja groba u kojima su najvjerojatnije pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul podignut no ti su grobovi u kasnijem razdoblju opljačkani.

Ovogodišnje dvomjesečno arheološko istraživanja lokaliteta završit će krajem listopada, potom će uslijediti restauracija nalaza te njihova interdisciplinarna analiza u koju će biti uključene i neke europske ustanove, a što bi trebalo dovesti do važnih spoznaja o životu rimske aristokracije u južnoj Panoniji ali i spoznaja o upregnutim konjima ili eventualno mulama.

Dizdar je istaknuo da je s nalazom rimskih kola u Jankovačkoj dubravi upoznata i stručna arheološka javnost na prošlotjednom arheološkom kongresu.

Restauratorica Edina Balić  procijenila je stanje nalaza relativno dobro no prilikom vađenja iz zemlje bit će potrebna velika pažnja i brzo prebacivanje u sigurne mikroklimatske uvjete kako ne bi došlo do rapidnog propadanja nalaza.

Blago iz Cibala: Na srebrnom posuđu su otkrili ime majstora
Blago iz Cibala: Na srebrnom posuđu su otkrili ime majstora

Istraživanje lokaliteta Jankovačka dubrava počelo je 2017. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije te uz logističku potporu Općine Stari Jankovci i tamošnje Poljoprivredne zadruge na čijem se zemljištu lokalitet i nalazi.

Istraživanje bi se, zbog važnosti i ugroženosti nalazišta, trebalo nastaviti i sljedeće godine, a arheolozi se nadaju ne samo novim nalazima nego i prezentaciji tog iznimnog antičkog kulturnog krajolika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina
SPEKTAKL NA NEBU

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina

Komet 12P/Pons-Brooks najbolje bi se trebao vidjeti krajem ožujka, ali na mračnim mjestima koja nisu zagađena svjetlošću. Sljedeći put bi trebao biti vidljiv tek 2095. godine
Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.