Obavijesti

Tech

Komentari 4

Veterinari su izvadili jajašca iz ženki ugroženog nosoroga

Kenija: Embriji će uskoro biti ubačeni u surogat ženke južnog bijelog nosoroga, no još se ne zna hoće li zahvat biti uspješan. Posljednji mužjak sjevernoga bijelog nosoroga, Sudan uginuo je u ožujku 2018.

VIDEO

Tim veterinara je u Keniji u postupku bez presedana uspio 'izvaditi' deset jajašaca iz dviju posljednjih ženki sjevernoga bijelog nosoroga, nadajući se da će ih uspješno oploditi zamrznutom spermom uginulog mužjaka te tako produljiti život ovoj ugroženoj životinjskoj vrsti. 

Posljednji mužjak sjevernoga bijelog nosoroga, Sudan uginuo je u ožujku 2018. godine. Ova je životinjska vrsta zbog krivolova i gubitka staništa dovedena do ruba izumiranja.

Postupak je rezultat zajedničkih napora organizacije Ol Pejeta Conservancy, Instituta Leibnitz za istraživanja divljeg svijeta, češkoga zoološkog vrta Dvur Kralove i kenijske službe za očuvanje divljih životinja (KWS).

"Sretni smo jer smo zahvaljujući ovome partnerstvu korak bliže sprečavanju izumiranja ove ugrožene vrste", rekao je John Waweru, direktor KWS-a. "Ovo je posebno dirljiv trenutak s obzirom na to da je prošle godine od starosti u Keniji uginuo posljednjih mužjak sjevernoga bijelog nosoroga, Sudan."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dva preostala sjeverna bijela nosoroga, majka i kći Najin i Fatu žive pod 24-satnom zaštitom u Keniji.

Obje su, nažalost zbog genetike, neplodne. Embriji će uskoro biti ubačeni u surogat ženke južnog bijelog nosoroga, no još se ne zna hoće li zahvat biti uspješan.  

Naime, prošle je godine isti tim znanstvenika izvadio jajašca ženki južnih bijelih nosoroga te ih je oplodio zamrznutim spermatozoidima sjevernoga bijelog nosoroga u nastojanju da se razviju hibridni embriji.

Nosorozi su drugi po veličini najveći kopneni sisavci nakon slonova. Bijeli nosorog ima dvije podvrste - riječ je o južnome bijelom nosorogu i puno rjeđoj i ugroženoj vrsti - sjevernome bijelom nosorogu. 

Glavnu prijetnju ovim velikim sisavcima predstavlja krivolov, a druga velika opasnost za njih je gubitak staništa.

Stručnjaci smatraju da je sada neophodno potrebno da se vlasti pobrinu o zaštiti parkova i prirodnih rezervata.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje