Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Više nego ikad: Koncentracija CO2 u atmosferi ruši rekorde

Mjerenja su obavljena u 51 državi za prošlu godinu. Stručnjaci upozoravaju kako postoji rizik da se ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature ne ostvare...

Koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi porasla je na rekordnu količinu u 2016. godini, objavila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prošlogodišnje povećanje bilo je za 50 posto veće od prosjeka u posljednjih deset godina. Istraživači su priopćili da je kombinacija ljudske aktivnosti i meteorološke pojave El Nino razlog zbog kojeg je razina ugljikovog dioksida veća nego ikad u posljednjih 800 tisuća godina.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji rizik da se ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature ne ostvare, piše BBC. WMO navodi da su mjerenja obavljena u 51 državi za prošlu godinu. Istraživačke stanice iz čitavog svijeta mjerile su koncentracije plinova koji izazivaju efekt staklenika, među kojima su ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid.

Izmjerena razina ostala je u atmosferi nakon što su oceani i biosfera apsorbirali značajnu količinu ovih plinova. U prošloj godini je ugljikovog dioksida u atmosferi bilo 403,3 čestica na milijun, dok ih je u 2015. bilo 400.

- Ovo je najveće povećanje koje sam vidjela u 30 godina otkad imamo ovu mrežu, rekla je doktorica Oksana Tarasova, šefica WMO-ovog programa za globalnu atmosferu.

Komentari (15)
  • koncentracija hdzeovih glasaca nikad veca u hrvatskoj

    30. 10. 2017,   13:00
  • Imam ideju dobru,sta kazete na porez na zrak??!?

    30. 10. 2017,   13:11
  • Otkud sad to. Iz hrvatskih tvornica se niš ne dimi. Industrija je nestala.

    30. 10. 2017,   19:19