Obavijesti

Tech

Komentari 3

Vodeće medijske agencije traže dio zarade od Fejsa i Googlea

Vodeće medijske agencije traže dio zarade od Fejsa i Googlea
1

Direktori 20-ak europskih medijskih kuća od Europskog parlamenta traže da osiguraju novi zakon o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama

VIDEO

Vodeće novinske kuće u Europi optužile su Google i Facebook za besplatnu 'krađu' vijesti i u zajedničkoj izjavi u utorak od internetskih divova traže da s njima podijele veći dio svojih prihoda. 

Direktori 20-ak agencija, među kojima su France Presse, Press Association i DPA, pozvali su u zajedničkom tekstu Europski parlament da obnovi svoje zakone o zaštiti autorskih prava u EU kako bi se zahvatila i ova 'groteskna neravnoteža', prenosi AFP. U tekstu navode tako da krađa sadržaja i oglašivačkih prihoda predstavlja veliku prijetnju za potrošače i demokraciju.

Europski parlament bi u rujnu trebao raspravljati o novom zakonu o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje koji se koriste na njihovim platformama, poput vijesti, glazbe ili videa. 

U srpnju je odbačen prvi nacrt tog zakona, a snažno su se opirali američki tehnološki divovi, kao i zagovornici internetskih sloboda koji strahuju da bi regulative dovele do većih troškova za potrošače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mogu li titani interneta kompenzirati medije bez da zahtijevaju od ljudi da plate pristup internetu, kao što tvrde da bi bili primorani? Odgovor je - da - navodi se u tekstu i postavlja se pitanje kako netko može tvrditi da oni nisu u poziciji za poštenu naknadu sadržaja koji koriste. 

- Ono o čemu pričamo je uvođenje poštene naknade za one koji su krali od vijesti. Za dobrobit slobode medija u Europi i demokratskih vrijednosti europski zakonodavci bi trebali gurati dalje reformu autorskih prava - navodi se. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković