Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Voyager 2: Lansiran je prije 41 godinu, istražuje neistraženo!

None Foto:

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”

Naša istraživanja protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Voyager 2 prešao je tu granicu i imamo priliku zaviriti u do sada neistražena područja, rekla je u ponedjeljak NASA-ina fizičarka Nicola Fox.

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”, nakon što je Voyager 1 tu granicu prešao prošle godine. Oba satelita lansirana su 1977. godine, a očekivani rad u okrutnim svemirskim uvjetima bio je malo više od pet godina. Međutim, Voyager 1 i 2 rade i danas, 41 godinu od lansiranja.

Upravo to omogućava NASA-i da istraži granicu Sunčeva sustava i početak prostora u koji čovjek, barem ne u bližoj budućnosti, neće kročiti. Voyager 2, međutim, ima sve više problema s napajanjem i grijanjem. Iz NASA-e su dodali kako se tim problemom bave te isključuju senzore koji im nisu potrebni. Očekuje se da će Voyager 2 raditi još deset godina, a nakon toga se više neće znati njegova sudbina u bespućima svemira.

Komentari (75)
  • Simpatično mi je što su odredili točan datum kada je Voyager 2 napustio Sunčev sustav. Dobro da nisu još napisali ... "u 17:39 sati po lokalnom vremenu".

    17. 12. 2018,   04:32
  • To je veliki uspjeh za astronomiju. Ljudski um je doista velik. Ulazimo u prostor koji je neistrazen, koji pruza puno mogucnosti. Svaka cast znanstvenicima!

    16. 12. 2018,   21:19
  • To je laž - vele Pernar i Elvis. Kao i gravitacija. Kako je probio staklenu kupolu iznad koje je voda? Kako putuje a da ne uznemiruje kornjače na kojima je zemljina ploča? Kornjača kad je uznemirena prdne i onda takav ogromni mjehur veličine jednog kontinenta uništi bilo kakvu letjelicu čak i da probije staklenu kupolu.

    16. 12. 2018,   22:17