Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vozači, od utorka na cestama u Hrvatskoj vrijede nova pravila

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zimske gume, odnosno zimska oprema bila je obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja ove godine. Vožnja bez zimske opreme kažnjavala sa 700 kuna

Vozači, danas je zadnji dan kad su na automobilima obvezne zimske gume. Zimska oprema bila je obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja ove godine. Vožnja bez zimske opreme kažnjavala se sa 700 kuna.

Podsjetimo, u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. 

- Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice - podsjeća HAK

U svakom razdoblju godine automobil bi trebao imati odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. 

- Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara - upozorava HAK.

Komentari (82)
  • evo pitanja za znalce: da li u hrvatskoj vrijede tekstilne čarape umjesto lanaca?? ( kao prvo duplo su skuplje ). u norveškoj obasjanoj suncem vrijede!!! jedan saobračajni policajac kaže ne jer ne piše u zakonu!

    15. 4. 2019,   11:38
  • Ja i dalje palim svjetla i ostavljam zimske gume jer mi se sviđa zimsko računanje vremena a i zato što mogu a i hoću i ne mogu mi ništa.

    15. 4. 2019,   19:46
  • Pa ovo je od prosle godine ili ?

    24. 4. 2019,   07:49