Obavijesti

Tech

Komentari 233

Vozili smo Kiju koja je bolja od Mercedesa, BMW-a i Audija!

Vozili smo Kiju koja je bolja od Mercedesa, BMW-a i Audija!
11

Najviše fascinira sposobnost Stingera da elegantno pomiri sportsku brutalnost s komfornom, udobnom i tihom vožnjom. Top model ima čak 370 KS i juri maksimalnih 270 km/h

VIDEO

Grupacija Hyundaija i Kije polako izrasta u jednog od najsnažnijih svjetskih proizvođača automobila. Svoju snagu više ne demonstriraju samo prodajnim brojkama već i automobilima koji jednostavno oduševljavaju automobilski svijet. Hyundai i30 N je preko noći postao jedan od najboljih kompaktnih sportaša na svijetu, no Kia je istodobno napravila i korak više, automobil koji se može ravnopravno nositi s BMW-om serije 4 ili Audijem A5. 

Stinger, koji je na nekim usporednim testovima čak pobijedio konkurente iz Audija, BMW-a i Mercedesa je službeno stigao u Hrvatsku. Cilj pri razvoju ovog automobila nije bio ponuditi nešto ekonomično ili povoljno, već pokazati što je Kia sve u međuvremenu naučila i što može. Dakle, Stinger nije auto na mase već za prestiž i imidž brenda.

Impresivna limuzina s kupe siluetom oduševljava dizajnom ali i karakteristikama. Ovo je tipični "Grand Tourer", automobil s kojim je užitak juriti i putovati. Zbog toga su vozne karakteristike upravo takve, auto je brz no istodobno i vrlo udoban. Stinger ima stražnji pogon, kao i BMW na kojeg se u dosta toga ugledao. Zapravo, kada se detaljnije pogleda Stinger je više Nijemac nego Koreanac. Razvijen je u Kijinom centru u Frankfurtu, a testiran na Nürburgringu.

 

Pokretanje videa...

Kia Stinger 01:16

I motori jasno daju do znanja potencijal Stingera. Najslabiji dizel ima 200 KS, a četverocilindrični benzinac 255 KS. Vrhunac ponude je pravi biser, benzinski V6 s 3,3 litre i turbom. S 370 KS ovo je najsnažniji motor kojeg je Kia ikada proizvela i ugradila u cestovni automobil i s njim se Stinger može ravnopravno nositi s, primjerice, Audijem S5. Ubrzanje do 100 km/h je strelovito i traje samo 4,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi čak 270 km/h.

Osim sa stražnjim pogonom Stinger se nudi i s pogonom na sve kotače, i to u dizelskoj i V6 verziji, a svi modeli imaju odličan automatski mjenjač s osam brzina. Držanje u zavoju je impresivno kao i odlične kočnice, u top modelu u Brembo izvedbi, no najviše fascinira sposobnost Stingera da pomiri sportsku brutalnost s komfornom, udobnom i tihom vožnjom. U tome mu jako pomažu adaptivni amortizeri, ali i sustav odabira načina vožnje, serijski u svim modelima. 

Stinger je vrhunski auto, u svemu je na razini razvikane premium konkurencije, pa se tako ne mogu očekivati posebno povoljne cijene. Bogato opremljeni osnovni benzinac s 255 KS stoji 408.990 kuna, a top model s 370 KS čak 579.990 kuna. Velik novac, no još uvijek oko 65.000 kuna manje nego što stoji usporedivi Audi S5 Sportback. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti