Obavijesti

Tech

Komentari 19

Vraćaju mu stari sjaj: Brod koji je prevozio glumce i prinčeve

Vraćaju mu stari sjaj: Brod koji je prevozio glumce i prinčeve
5

Jedan od najslavnijih američkih prekooceanskih brodova 'SS United States', na kojem su se vozili prinčevi, predsjednici i glumci, izbjeći će odlazak u rezalište

VIDEO

Jedan od najslavnijih američkih prekooceanskih brodova , na kojem su se nekoć vozili prinčevi, predsjednici i glumci, izbjeći će odlazak u rezalište.

Povijesni 'SS United States' posljednjih dvadeset godina trunuo je na doku u rijeci Delaware u Philadelphiji. Stari sjaj vratit će mu kompanija Crystal Cruises koja je odlučila kupiti brod i pretvoriti ga u moderno luksuzno plovilo. Za njegovu obnovu bit će potrebno vrtoglavih 800 milijuna dolara .

Tvrtka očekuje da bi se 2018. na brod moglo ukrcati prvih 800 putnika i krenuti na plovidbu u novom izdanju.

VIDEO

 

Brod koji je stvorio William Francis uz pomoć američke mornarice dizajniran je da bude najmoderniji i najsigurniji linijski brod u svijetu , ali, istodobno, za manje od 24 sata mogao je biti pretvoren u transportni brod za prijevoz vojnika i opreme.

 

Imao je posebno odebljani trup koji je mogao izdržati sudar s ledenjakom ili pogodak torpeda , a na njemu skoro da i nije bilo drvenih dijelova.

 

Dimenzijama je veći od Titanica . Naime, dug je 300 metara dok je Titanic imao 269 metara. Također, posjeduje 12 paluba, dok ih je Titanica imao devet.

 

'SS United States' je stavljen u službu 1952. godine. Sa svojim vrlo uskim trupom i snažnim motorima mogao je dostići brzinu od najmanje 43 čvora - odnosno, gotovo 80 kilometara na sat - bez da motori rade punom snagom. Na prvom putovanju osvojio je Plavu vrpcu s vremenom prelaska Atlantika od 3 dana, 10 sati i 40 minuta pri prosječnoj brzini od 35,59 čvorova, čak 10 sati brže od prethodnog rekorda broda ' Queen Mary' . Ovaj brod i danas drži svjetski rekord za putničke brodove u brzini prelaska Atlantskog oceana u oba smjera.

 

'SS United States' razbio je europsku dominaciju britanskih, njemačkih i francuskih brodova na sjevernoatlantskim rutama. No nije bio dugog radnog vijeka. Prestao je ploviti 1969. jer je sve veći broj ljudi putovao preko Atlantika zrakoplovima, a ne linijskim brodovima.

 

Osim tehničke izvrsnosti, ovaj brod slavnim čine i putnici koje je ugostio. Na njemu su se vozila četiri američka predsjednika: Harry Truman, Dwight Eisenhower, John Kennedy i Bill Clinton.

 

Također, ugostio je i brojne glumce, slikare, prinčeve poput Marlona Branda, Coco Chanel, Alberta Einsteina, Seana Conneryja, Garyja Coopera, Salvadora Dalija, Walta Disneyja, Judy Garland, Charltona Hestona, Marilyn Monroe, princa Rainiera i Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Johna Waynea i drugih. Leonardovo remek djelo 'Mona Lisa' 1963. putovala je ovim brodom na izložbe u SAD.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno