Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaboravite struju, ova lampa svijetli uz pomoć hobotnice

None Foto: Teresa van Dongen 2

Stolnu svjetiljku Ambio lamp ne pokreće struja već bakterija iz hobotnice. Kreirala ju je nizozemska dizajnerica čiji je cilj raditi na usavršavanju ovog koncepta

Nizozemska dizajnerica Teresa van Dongen kreirala je zanimljivu stolnu lampu koju ne pokreće električna energija već svjetleća bakterija izuzeta iz hobotnice. Izum je nazvan Ambio lamp , ali zasad ipak nije toliko usavršen da bi mogao početi štedjeti struju u kućanstvima.

Prvi problem je što bakterija kako bi svjetlila svojim blagim plavičastim svjetlom zahtjeva stalno kretanje zbog čega je Teresa lampu dizajnirala u obliku klatna koje je potrebno povremeno protresti da bi se dobilo nekoliko minuta svjetlosti. Drugi problem je taj što fotobakterija iz hobotnice u umjetnom okruženju može preživjeti samo nekoliko dana .

Glavni cilj daljnjih istraživanja koje će dizajnerica sa svojim timom provoditi je produljenje životnog vijeka bakterije i kreiranje još praktičnije lampe . Van Dongen za to ima veliku motivaciju i naglašava kako Ambio lamp daje vrlo ugodnu, gotovo čarobnu svjetlost.

- Moj izum počiva na fenomenu koji uzrokuju svjetleći mikro-organizmi u moru , a možemo ih naći uz plaže. Oni emitiraju svjetlost prilikom svakog mreškanja vala. Taj me princip inspirirao i tako sam spojila svoju strast za dizajnom i biologiju u zanimljivu svjetlosnu instalaciju - dodala je van Dongen.

Komentari (2)
  • treba smisliti kako produljiti život bakterija? Smiješno.

    15. 1. 2015,   07:22
  • Država će odmah uvesti porez na bakterije. Nema ništa džabe u našoj državi.

    14. 1. 2015,   20:49