Obavijesti

Tech

Komentari 16

Zaboravljeni auti: 15 godina su bili zarobljeni u javnoj garaži

Zaboravljeni auti: 15 godina su bili zarobljeni u javnoj garaži
2

Rušenje propale robotizirane garaže u Edinburghu otkrilo je tajnu čuvanu 15 godina. U javnoj garaži sve to vrijeme bilo je zaključano osam automobila, među kojima su bili Fiat Uno, Volvo 440 i Austin Metro

VIDEO

Kada su strojevi započeli s rušenjem propale javne garaže u škotskom Edinburghu otkriveno je da zdanje uopće nije prazno, kako se to očekivalo. U zamršenoj unutrašnjosti u koju su strojevi automatskim procesom "parkirali" aute otkriveno je osam oldtimera, između ostalih Fiat Uno, Austin Metro i Volvo V440. Neočekivano "blago" otkriveno je krajem siječnja, radovi su odmah prekinuti, a putem društvenih medija je pokrenuta kampanja da se automobili spase i vrate vlasnicima ili izlože u muzeju.

Prošlog je tjedna buknuo požar koji je progutao jedan od automobila što je dodatno podiglo prašinu oko misterioznog slučaja. Svi su se pitali zašto je netko zaključao automobile u garaži i zašto se vlasnici nisu javili te ih pokupili već pustili da stoje i propadaju u "garaži duhova".

Spominjalo se da vlasnici nisu htjeli platiti najam koji je bio skuplji od vrijednosti automobila ili da su jednostavno umrli dok je garaža još uvijek radila. Automobili su ubrzo postali prave zvijezde u Škotskoj, a tvrtka koja je rušila garažu objavila je kako će napraviti sve moguće kako bi se "vrijedni" automobili spasili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No objašnjenje slučaja misterioznih automobila koji su kroz 15 godina postali pravi oldtimeri vrlo je jednostavno, a ponudio ga je bivši zaposlenik garaže. Auti koji su u to vrijeme bili za otpad u garažu su Dovezeni još 2001 kako bi se testirao sustav prije otvaranja garaže. Nakon što su testiranja završena ostavljeni su u garaži za slučaj da zatreba još koje dodatno testiranje, a nisu uklonjeni niti kada je garaža 2003. zatvorena. 

Čak 30 godina nitko nije kupio ove aute, i danas stoje u izlogu
Čak 30 godina nitko nije kupio ove aute, i danas stoje u izlogu

Tvrtka SkyParks Edinburgh koja je 2001. godine otvorila tada revolucionarnu i najnapredniju garažu već 2003. je bankrotirala. Kompleks vrijedan preračunato oko 100 milijuna kuna od tada je stajao neiskorišten jer nije bilo moguće naći nekog drugog vlasnika kojem bi se tako skupi projekt isplatio. Ove godine je započelo rušenje garaže kako bi se na njenom mjestu napravio poslovni kompleks. 

Spašavanje preostalih sedam automobila ipak će se nastaviti, a nakon toga planirana je njihova rekonstrukcija. Već su se javile mnoge zainteresirane tvrtke i udruge koje bi pomogle u financiranju ovog projekta.

Originalnu fotografiju garaže možete pogledati ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle