Obavijesti

Tech

Komentari 23

Zagonetni Pluton: Oduševile ih nove slike, ali i otvorile pitanja

Zagonetni Pluton: Oduševile ih nove slike, ali i otvorile pitanja
8

Nove fotografije prikazuju i područja koja su puna starih kratera, a znanstvenike najviše zbunjuje mogućnost da na Plutonu postoje dine koje je napravio vjetar

VIDEO

Znanstvenici se nastavljaju oduševljavati Plutonom. NASA je objavila novu seriju vrlo kvalitetnih fotografija koje je snimila letjelica Novi horizonti. Stručnjaci su iznenađeni rezultatima jer nove fotografije visoke rezolucije još detaljnije prikazuju površinu Plutona. Nisu očekivali da će površina ovog patuljastog planeta biti toliko raznovrsna i kompleksna.

NASA/Johns Hopkins

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pluton nam pokazuje velike razlike između površinskih oblika terena te kompleksnost procesa na površini koji konkuriraju bilo kojem bogatom prizoru u Sunčevom sustavu. Da je neki umjetnik ovako naslikao Pluton prozvao bih njegov rad pretjeranim, ali to je stvarni prikaz kako je tamo - rekao je Alan Stern, voditelj Istraživačkog instituta Southwest u američkom Coloradu.

NASA/Johns Hopkins

Nova serija fotografija će se skidati u NASA-i gotovo godinu dana , a već u prvih nekoliko dana pristiglo je toliko fotografija da se udvostručila površina Plutona koju znanstvenici sada mogu proučavati iz dosad najveće blizine.

Slike su snimljene 14. srpnja s visine od 80.000 kilometara. Mogu se uočiti teksture na površini koje bi mogle biti dine, zatim protoci ledenog dušika koji se možda spustio s planinskih dijelova, a čak se vidi i mreža dolina koje je vjerojatno izdubio materijal koji plovi površinom Plutona. Vide se i planinske regije koje podsjećaju na teren na zaleđenom Jupiterovom mjesecu Europi.

NASA/Johns Hopkins

- Površina Plutona je vrlo kompleksna i može se usporediti s Marsom. Nasumično okupljene planine su možda veliki blokovi teške zaleđene vode koji su se našli unutar mekanijih nakupina zaleđenog nitrogena - pojašnjava Jeff Moore, voditelj geologije misije Novi horizonti.

Nove fotografije prikazuju i područja koja su puna starih kratera, ali i regije koje nemaju kratera, a znanstvenike najviše zbunjuje mogućnost da na Plutonu postoje dine koje je napravio vjetar .

NASA/Johns Hopkins

- Dine na Plutonu? Pa to bi bilo posve ludo jer je atmosfera na Plutonu vrlo rijetka. Ili je Pluton prije imao bogatiju i gušću atmosferu ili su se događali neki procesi koje mi još nismo dokučili. To je stvarno zagonetka - iskreno priznaje William B. McKinnon sa sveučilišta Washington.

POGLEDAJTE VIDEO: Prelijetanje Plutona

Pokretanje videa...

24sata Video 00:35

Također se može zaključiti da Plutonova globalna atmosferska maglica ima više slojeva nego što se smatralo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle