Obavijesti

Tech

Komentari 7

Zašto bi vam u radu trebali gamerska tipkovnica i miš?

Zašto bi vam u radu trebali gamerska tipkovnica i miš?
12

Isprobate li na nekoliko dana mehaničku tipkovnicu, povratak na klasičnu bit će jako težak. Tipkanje je ugodnije, brže i imate bolji 'osjećaj' pod prstima, a sve to može pomoći i u radu

VIDEO

Tipkovnica i miš dio su opreme za računala o kojima mnogi od nas i ne razmišljaju previše. Često uzimamo one jeftine, jer važno je samo da radi. No, takve tipkovnice i miševi koji koštaju 30-ak kuna brže se mogu pokvariti, nisu ergonomski najbolje dizajnirani i ne nude dodatne mogućnosti.

Oni kojima su igre posao i zabava znaju da kvalitetna oprema donosi brojne prednosti u udobnosti, ali i učinkovitosti, osobito kod dugotrajnog igranja. Njihov pristup opremi mogli bi slijediti i oni koji na poslu provode praktično cijelu smjenu za računalom. Kvalitetna mehanička tipkovnica, miš i podloga za miš tako mogu donijeti niz prednosti i u svakodnevnom radu.

Uobičajena uredska tipkovnica ispod tipki ima membranu koja registrira pritisak, dok se kod mehaničkih ispod svake tipke nalazi mehanički prekidač koji registrira pritisak. Kod nje je glavna prednost u tome što imate povratnu informaciju kad ste kliknuli na neko slovo, odnosno čujete je. 

Postat ćete bolji u tipkanju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za one kojima je problem brzo tipkanje bez grešaka, mehanička tipkovnica može biti od velike pomoći upravo zbog povratne informacije koju pruža. Dizajn i osjećaj pritiska na svakom slovu pomoći će vam da brže naučite gdje su prsti, ali i da čujete kad ste pritisnuli slovo bez da gledate u tipkovnicu.

Možete je potpuno prilagoditi sebi

Kako svaka tipka ima vlastiti mehanizam, praktično svaku tipku možete zamijeniti. To može biti od koristi nekome tko radi sa određenim setom znakova te ih može staviti u drugu boju, no može se zamijeniti i same mehaničke prekidače koji će vam dati potpuno drugačiji osjećaj pod prstima. 

Trajnije su - puno

I obične tipkovnice mnogima od nas traju nekoliko godina ili dok ih ne oštetimo, no mehaničke mogu izdržati daleko više. Lakše ih se čisti i održava, a zamjena tipki je prilično jednostavnija. 

Mane kao prednost

Kao što smo već spomenuli 'buku', glasnoća tipki vam može pomoći da čujete kad ste stisnuli tipku. No postoje i mehanički prekidači koji su dizajnirani da proizvode manju buku. S druge strane, mehaničke tipkovnice su teže od klasičnih i na stolu neće kliziti te ćete imati bolju kontrolu. 

Dodatne tipke za ekstra mogućnosti

Gamerske tipkovnice često dolaze s dodatnim funkcijskim tipkama koje u igrama možete podesiti za određeni set zadataka, dok u radu također možete postaviti neke dodatne zadatke koji će se obaviti pritiskom na neku od tih tipki. 

Gamerski miš kao dodatna prednost

Osim što su dizajnirani tako da bolje leže u vašem dlanu tijekom više sati i pomažu u sprječavanju sindroma karpalnog tunela, gaming miševi imaju i mogućnost da im dodatnim utezima promijenite masu te ih dodatno prilagodite svojoj želji. Uz to, ovakvi su miševi i precizniji što može biti od dodatne koristi.

No kao i kod tipkovnica, gaming miševi često dolaze s dodatnim tipkama. I dok su lijevi i desni klik dovoljni za gotovo sve, svaka od dodatnih tipki može učiniti čuda za vaš rad. 

Uz programe koji dolaze uz miševe svaku od tih tipki možete programirati za različite zadatke za koje su  vam nekad potrebne i obje ruke. Tako pritiskom jedne tipke možete pokrenuti određeni program, drugom kopirati tekst, prebaciti se kroz otvorene tabove ili neku od kombinacija koje će dodatno olakšati rad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu