Obavijesti

Tech

Komentari 43

Zašto je iPhone 8 bolja kupnja umjesto čekanja na iPhone X

Zašto je iPhone 8 bolja kupnja umjesto čekanja na iPhone X
6

Appleova dva nova iPhonea od petka stižu u Hrvatsku, dok ćemo na iPhone X čekati još mjesec i pol. No, iPhone 8 ima niz aduta koji idu njemu u prilog

VIDEO

Apple je prije dva tjedna predstavio tri nova iPhonea i time promijenio tradiciju predstavljanja dva nova telefona svake jeseni. Dok ćemo najskuplji iPhone X čekati više od mjesec dana, od ovog petka i u Hrvatskoj će biti dostupni 8 i 8 Plus.

U slobodnoj prodaji iPhone 8 starta s cijenom od 6659 kuna za 64 GB model, dok je najskuplji iPhone 8 Plus koji stoji 9009 kuna. Naravno, oni koji će kupovati telefon, najvjerojatnije će ga uzeti u nekoj od tarifa naših operatera. 

Kako prošlog tjedna nije bilo ogromnih redova za osmicu u prvom valu zemalja, čini se da su se mnogi odlučili na iPhone X, ali zbog niza razloga trebali bi razmisliti o iPhoneu koji je već tu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

Dijele istu snagu
iPhone 8 i X koriste jednaki procesor - Appleov novi A11 Bionic čip i M11 koprocesor, ali razlika je u tome što se na X ta snaga koristi i da otključa telefon skeniranjem lica.

TouchID je tu i znamo kako radi 
iPhone 8 i dalje koristi provjereni TouchID sustav za otključavanje telefona, plaćanje...Stvar radi toliko dobro da često ni ne razmišljamo o tome. S druge strane FaceID i prepoznavanje lica su novi sustav i još ne znamo koje su moguće greške, iako Apple uvjerava da je ovo brže i sigurnije od skeniranja prsta. 

I osmica podržava bežično punjenje
Staklena pozadina kućišta omogućila je Appleu da napokon ugradi bežično punjenje, koje je godinama prisutno na drugim uređajima. Ovo je rješenje dostupno na 8 i na X, no koji god telefon kupili, morat ćete kupiti i punjač koji podržava Qi standard punjenja. 

11
| Foto: Apple

Kamere su im gotovo jednake i najbolje na svijetu
iPhone 8 Plus i iPhone X imaju dvostruke kamere koje nude gotovo jednake performanse, a jedina prednost u korist desetke je optička stabilizacija slike i na dodatnoj telefoto leći za nešto oštrije slike pri slabom svjetlu. Popularni DxOMark objavio je i najnovije testove koji su iPhone 8 i 8 Plus stavili na vrh ljestvice telefona s najboljim kamerama. 8 Plus je dobio čak 94 boda, dok 8 ima 92 boda, a slijede ih Google Pixel i HTC U11 sa 90.

Slična je stvar i sa prednjom kamerom . Na papiru imaju iste specifikacije (7 megapiksela i f/2.2 otvor blende), ali iPhone X će u svojoj aplikaciji imati portretni mod koji će mu omogućiti selfije na kojima ćete moći mijenjati pozadine. Da, tu su i animirani emojiji. 

Ekran bez 'odrezanog' dijela
Kako bi sve stalo u kompaktno kućište iPhonea X, Apple je napravio zarez pri vrhu ekrana i u taj prostor smjestio sve senzore. Oni koji ovo rješenje smatraju ružnim, mogu odabrati iPhone 8 koji je zadržao klasični oblik ekrana.

Odgovarat će vam kućišta i maske
iPhone 8 i 8 Plus imaju gotovo identične mjere, s razlikama koje su od 0,1 do 0,3 milimetra što znači da ćete moći nastaviti koristiti svoja kućišta. 

Cijena
Osnovna cijena za iPhone 8 od 700 dolara kod nas se pretvorila u 6659 kuna, a pravo je pitanje koliko će stajati 300 dolara skuplji iPhone X koji stiže početkom studenog. 

Dostupnost
iPhone X pokazuje se puno poželjnijim, no upravo zbog toga čini se i da će ga biti nešto teže nabaviti. Jedan od glavnih razloga je činjenica da ga Apple ne može proizvoditi u količinama kao obični iPhone 8 i moguće je da će se na X čekati. Naravno, pitanje je kolike će količine telefona biti za naše tržište. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama