Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog kvara računala astronauti izlaze u hitnu svemirsku šetnju

None Foto: NASA

Peggy Whitson će u utorak izaći u hitnu svemirsku šetnju kako bi zamijenili računalo, a Jack Fischer će instalirati bežične komunikacijske antene

Američki astronauti Peggy Whitson i Jack Fischer koji su ranije ovoga mjeseca izveli jubilarnu dvjestotu šetnju svemirom s Međunarodne svemirske postaje (ISS) trebali bi u utorak hitno izvesti radove na popravku izvan postaje.

Njihova je zadaća zamijeniti nedavno pokvarenu odašiljačku podatkovnu kutiju koja "kontrolira funkcioniranje komponenata postaje poput solarnih ploča, hladnjaka, rashladnih petlji i drugih sustava", kazala je NASA u priopćenju.

Whitson koja drži američki rekord po broju svemirskih šetnji jedne astronautice treba zamijeniti kutiju rezervnom, a Fischer bi trebao instalirati par bežičnih komunikacijskih antena, što je već trebalo učiniti tijekom prošle šetnje 12. svibnja ali nije zbog problema sa svemirskim odijelom.

Komentari (23)
  • ups hitna šetnja svemirom cool...i tu na Zemlji bi bilo dobro da ljudi idu u "hitne" šetnje...svi bi bili smireniji i sretniji

    23. 5. 2017,   13:40
  • da moraju raditi večeras prolaze u 22,45 iznad nas

    23. 5. 2017,   18:18