Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žele tiši grad: Pametne kamere love vozače koji previše trube

None Foto: Dreamstime

Akustične kamere u Kini mogu prepoznati auto koji je trubio, a potom će policajci prosuditi je li truba bila s razlogom. Na taj način žele smanjiti zagađenje bukom u kineskim gradovima

Više od pet milijuna automobila i vozači koji neprestano trube u gužvama pomogli su Pekingu da bude šesti najbučniji grad na svijetu. No vlasti to žele promijeniti i nakon pilot projekta prošle godine, pekinški prometni ured je instalirao 20 akustičnih kamera koje mogu identificirati automobile koji trube. 

A promotion video shows an actor wearing LLVision facial recognition smart glasses during a demonstration at the company's office in Beijing ONI SVE VIDE Tehnologija za prepoznavanje lica opet ga je spojila s obitelji

Kamere su postavili blizu škola i bolnica i koriste 32 mikrofona i HD kamere kako bi snimile kratki video automobila koji trubi. Te snimke od dvije sekunde potom će analizirati policajci kako bi prosudili je li truba bila nužna ili ne. Ako nije, vozačima će stići kazna od stotinjak kuna. 

via GIPHY

Kako prenosi Business Insider, oko 40 gradova, među kojima i Shenzen, instaliralo je te kamere kojima je preciznost 92 do 95 posto. Međutim, nije teško vidjeti i sljedeću verziju kamera koja će uz pomoć umjetne inteligencije moći prepoznati i vozača te mu odmah poslati kaznu čim je 'sjeo' na trubu bez razloga.

Komentari (17)
  • Najgore mi kad' hodam gradom i žene mi trube iz auta, bude mi neugodno.

    23. 4. 2018,   11:45
  • Sad prosvjed svi se skupe i krenu trubit u isto vrijeme

    24. 4. 2018,   03:56
  • Živčane budale!!! Takvima još usporiš pa nek se živ pojede :D :D :D

    23. 4. 2018,   14:34