Obavijesti

Tech

Komentari 92

Želi trošiti gigabajte i platiti, ali operator mu to ne dopušta

Želi trošiti gigabajte i platiti, ali operator mu to ne dopušta
3

Ne vjeruju: Isključili su mu internet kad je račun dosegao 3400 kuna. Ne buni se zbog iznosa, kaže da će ga platiti u roku iz ugovora, ali teleoperater traži da plati odmah

VIDEO

U lipnju sam sklopio ugovor za mobilni internet. Riječ je o tarifi XL za 169 kuna. Živim u Turskoj i trebao mi je internet za godišnji odmor. Račun za lipanj platio sam na vrijeme, ali 27. srpnja su mi ukinuli internet, požalio nam se čitatelj.

- Umjesto stranice koju sam htio otvoriti, iskočila mi je Vipnetova poruka da sam dužan 3400 kuna i da mi je internet zaustavljen dok ne platim račun. Kako mogu kršiti ugovor ako sam prošli račun na vrijeme platio, a novi dolazi 15. kolovoza - čudi se.

U Vipnetu su mu rekli da su to učinili zbog njegove sigurnosti. Korisnik je pilot, za naše prilike ima iznimno velika primanja i nije mu problem platiti 3400 kuna, ali želi to učiniti na dan koji je ugovorio. U Vipnetu kažu da to ne može.

- Korisnik je na navedeni prigovor dobio odgovore i pojašnjenja. Ističemo kako je pravovremeno dobio sve potrebne obavijesti o prekomjernoj potrošnji, dok je usluga privremeno isključena sukladno Općim uvjetima poslovanja trgovačkog društva Vipnet d.o.o. - odgovorili su nama na pitanje što se dogodilo.

Odgovore i pojašnjenja su mu poslali, vidi se u prepisci elektroničkom poštom, 58 minuta prije nego što su nama odgovorili da su mu sve pojasnili. To znači da su se korisniku javili nakon što su dobili naš upit. U prepisci se vidi i da su ga optužili da ne prihvaća trošak za internet, a to nije istina. Na naš ponovljeni upit napisali su da je “aktiviranje zabrane podatkovnog prometa radi zaštite od prekomjerne potrošnje i zlouporabe u skladu s Općim uvjetima poslovanja, koje korisnik prihvaća potpisom Ugovora”.

- Ako korisnik koristi usluge u razdoblju kraćem od tri mjeseca, Vipnet će ga u najkraćem mogućem roku upozoriti nakon što ukupan trošak komunikacijskih usluga bude dvostruko veći od ugovorenog iznosa minimalne mjesečne potrošnje, odnosno mjesečne naknade - kažu u Vipnetu i dodaju da ponovno uključenje mogu uvjetovati prijevremenim plaćanjem novčanog iznosa nedospjelog potraživanja za tekuće obračunsko razdoblje.

Ponovili su kako su korisniku pravovremeno poslali potrebne obavijesti o prekomjernoj potrošnji i da potrošnju može provjeriti u MojVip aplikaciji.

Tu aplikaciju nije otvarao dok mu nisu blokirali internet. Tek tad je vidio više od stotine poruka.

- Imaju broj mobitela, mogli su nazvati ili poslati SMS, pitati pristajem li na tako veliki promet. A pristajem. Za osam godina života u Turskoj nisam imao probleme na kakve sam naletio u domovini, članici Europske unije. Sramota - zaključio je.

Opći uvjeti poslovanja su ono što su nekad bila sitna slova ugovora
Sve je prema općim uvjetima poslovanja, uobičajen je odgovor telekomunikacijskih operatera na pritužbe korisnika, ali ti opći uvjeti nisu dio ugovora koji je korisnik potpisao. Nisu otisnuti u njemu.
- Mogu se dobiti na prodajnome mjestu ili pročitati na njihovoj internetskoj stranici - kažu u HAKOM-u.
Opći uvjeti postali su ono što su nekad bila sitna slova koja većina ljudi nije mogla pročitati, a njima se pisalo sve za što se nije baš htjelo da korisnik zna.     

Ukinuli neograničeni internet zato što su 'korisnici to tražili'

U EU nema obaveze za operatere da ponude neograničeni internet, rekli su nam u HAKOM-u prije dvije godine, nakon što je Vipnet ukinuo ‘flat rate’ internet na mobilnim telefonima. U Vipnetu su ograničavanje objasnili nezadovoljstvom korisnika zato što je drastično padala brzina interneta nakon što bi se potrošila određena količina gigabajta. Umjesto da povećaju brzinu, oni su odlučili skupo naplaćivati svaki ‘prekomjerni’ gigabajt. 

HAKOM: Moraju upozoriti na veću potrošnju, a ne isključiti

Operator mora upozoriti korisnika u najkraćem mogućem roku ako je trošak korištenja usluga dvostruko veći od prosječnog iznosa računa za usluge u prethodna tri mjeseca, piše na stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kad korisnik koristi uslugu u razdoblju manjem od tri mjeseca, operator ga mora upozoriti u trenutku kad ukupan trošak korištenja javnih komunikacijskih usluga bude dvostruko veći od ugovorenog iznosa minimalne mjesečne potrošnje. Iznimno se potrošnja može prekoračiti dok poziv ili prijenos podataka traje, odnosno dok se usluga kojom se prekoračuje limit ne završi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama