Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Želim da i moja mama pokrene robota': Znanost je zabavna!

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL 4

"ZNANOST U KVARTU" Čak 500 bjelovarskih školaraca okupilo se na radionicama na kojima su učili povijest pomoću VR naočala

Bjelovar je bio domaćin novom projektu „Znanost u Kvartu“. Projekt je osmislila udruga Mreže popularizacije znanosti.

Projekt je započela udruga Virtualci s ciljem približavanja znanosti što većem broju građana - osobito djeci i mladima, a poseban cilj je pokazati da znanost može biti i zabavna, nudeći pri tome drugačiji pristup kroz različite radionice, predavanja, interaktivno sudjelovanjee.

- Drugi cilj je omogućiti stvaranje lokalnih centara popularizatora znanosti diljem Hrvatske - kazao nam je Hano Uzeirbegović, jedan od organizatora projekta.

Na prijepodnevnim radionicama se okupilo čak 500 učenika iz bjelovarskih osnovnih škola, što je iznenadilo i same organizatore.

U projektu učestvuje nekoliko udruga i škola: Virtualci, Baltazar, Hab Lab, Zez, te Hotelijersko turistička škola iz Zagreba. Dolaskom u Bjelovar je napravljen prvi korak ka stvaranju mreže popularizatora znanosti u lokalnim zajednicama, čime ljudi iz „kvarta“ postaju nositelji širenja znanosti.

Ideja je oblikovana po uzoru na slične akcije koje postoje u svakoj od zemalja EU. Cilj im je da ih podrži i Ministarstvo znanosti.

Golemi interes među učenicima je pokazala radionica virtualne povijesti - korištenjem VR naočala u učenju povijesti. Ništa manje nije zaostajao ni interes za proširenom stvarnosti i KInect matematike izrade hijeroglifa klinastog pisma i glagoljice uz pomoć 3D olovka; osnove 3D printanja; SkechUp, digitalna tehnologija na tekstilnim predmetima.

- Kad sam stavio virtualne naočale malo sam se uplašio, ali sam nakon par sekundi otišao u drugu stvarnost, što mi se jako dojmilo i stoga sam s ocem došao i poslijepodne – kazao nam je Vito (9). Slične dojmove imaju i sestre Karolina (10) i Valentina (11). One su “dovukle“ mamu kako bi i sama doživjela virtualne naočale, s kojima su “otplovile“ u svemir, ali i “ušle“ u Egipatske grobnice. No, bile su oduševljene i radom robota –Ozobota koji im je omogućio da se kreće linijama koje su nacrtale flomasterom u bojama.

Lucija i Tajana, učenice 7. razreda nisu krile oduševljenje koristeći 3D olovku.

- Jedva čekamo da se ponovo nađemo u prilici da se susretnemo s ovakvim temama, jer tu vidimo sebe i svoje mjesto u budućnosti koja nam je na pragu. Mogle bi svakodnevno po nekoliko sati provesti na radionicama, jer nam to otvara do sada jedan novi svijet i područja znanosti - zaključile su.

Gotovo svi su iskazali ogromnu žeđ za novim znanjima, naglašavajući kako je to jedini način da se Hrvatska uključi u svijet vrhunskih znanstvenih tehnologija.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!