Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Želimo iskoristiti ovu fazu da unaprijedimo sustav inovacija'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 4

Grane svemirskog sektora ("upstream" i "downstream") tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura

Šesteročlana delegacija Europske svemirske agencije (ESA) pod vodstvom Nathalie Tinjod boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim je povodom u ponedjeljak istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i obrazovnog sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.

- Grane svemirskog sektora ("upstream" i "downstream") tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura - kazala je Divjak na konferenciji na Geodetskom, Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači. Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj Sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.

- Mi bismo željeli iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i škola te također ubrzali ovaj postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni, primjerice za opservaciju migracija i požara, dodala je.

Zagreb: Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Jako puno je toga gdje možemo sudjelovati i izmjenjivati podatke, a to nam je, uz CERN koji smo potpisali prije dva tjedna, sada dobra prilika da se u naš lokalni hrvatski ekosustav inovacija unaprijedi preko poticaja koje imamo kada uđemo i pridružimo se ovakvim velikim programima kao što je Europska svemirska agencija - kazala je Divjak.

Nathalie Tinjod naglasila je da je cilj ESA-e osigurati, unaprijediti, za isključivo mirovnu svrhu, suradnju između članica EU-a u istraživanju svemira i tehnologiji i provedbi programa. U svom vlasništvu ima 80-ak satelita i 85 posto svog budžeta troši na ugovore s europskom industrijom.

Tinjod je dodala da budžet za 2019. iznosi 5,7 milijardi eura.

Zagreb: Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predstavnici ESA-e će u sklopu današnje konferencije prezentirati projekte i aktivnosti u okviru praćenja stanja Zemlje, telekomunikacija i integriranih aplikacija, aktivnosti vezanih za globalne navigacijske satelitske sustave, aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije te aktivnosti u području obrazovanja. Hrvatske će znanstvene organizacije, udruge i tvrtke predstaviti svoje trenutačno djelovanje kroz postojeće projekte i proizvode u navedenih pet područja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat smatra da je ovo najbolji do sada pokazatelj umreženosti akademske zajednice i realnog poduzetničkog sektora i hrvatske industrije, sa željom i namjerom da se industrijska i poduzetnička politika u Hrvatskoj konačno počne mijenjati jer ne uspijemo li uhvatiti korak s novim tehnologijama i industrijama, misli da "nemamo šanse".

- Danas su otvorena vrata novoj prilici, a sve ovo ide u prilog povećanju BDP-a u Hrvatskoj - dodao je Horvat.

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (4)
  • Konačno se počinje ulagati u znanost i novije tehnologije.

    12. 3. 2019,   04:03