Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Želimo otvoreno obrazovanje i kompetentnost mladih ljudi'

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 5

Državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja, Branka Ramljak, u petak će sudjelovati na prvom panelu konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera

Reforma nije Biblija, to je jedno živo tijelo, izjavila je Branka Ramljak, državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja netom nakon imenovanja na tu funkciju 2017. 

Nakon nešto više od dvije godine na funkciji pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, Ramljak resorno ministarstvo može pohvaliti brojnim postignućima. I sama ministrica izjavila je kako je sustav znanosti i obrazovanja napokon dočekao promjene na koje se dugo čekalo. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Uistinu, nakon više od dva desetljeća pokušavanja, kurikularna reforma lani je eksperimentalno ušla u hrvatske škole, a ove godine primjenjuje se i frontalno. Ministrica Divjak svojim je suradnicima na početku postavila vrlo jasne uvjete - provedbu kurikularne reforme općeg obrazovanja, reformu strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u znanosti te relevantno visoko obrazovanje. Rame uz rame s Ramljak i suradnicima, ministrica Divjak izmijenila je kurikulume i nastavne planove stare 25 godina, uspostavili su regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a velika sredstva uložila su se u edukacije, opremanje učionica te škola. Ipak, iz ministarstva neprestano naglašavaju da napredak ne smije stati na tome. Promjene, kažu ministrica, moraju biti konstantne te svakako moraju pratiti tržište rada kako bi se mladima omogućila konkurentnost te kako bi se mogli razvijati. 

Nova faza kurikularne reforme krenut će sljedeće godine, a 2021. svi će razredi raditi po novim kurikulumima. Iako je aktualna kurikularna reforma, pogotovo na početku, na neki način podijelila društvo, Ramljak je u nekoliko navrata naglašavala kako po tom pitanju svatko ima pravo kazati što želi, ali bitno je na stol staviti sve argumente i poticati na dijalog, što je i sama ministrica Divjak isticala nekoliko puta. 

Zagreb: Konferencija za medije povodom potpisivanja Dunavske povelje za mlade talente | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL - Govorimo o obrazovanju, s njime su vezani svi i tu mora biti konsenzus - rekla je Ramljak. 

Upravo će ona, uz brojne stručnjake iz obrazovnog svijeta u petak sudjelovati na prvom panelu velike obrazovne konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera, naziva "Reforma 2019: Što smo htjeli, a što dobili?". Ramljak će, uz Ivicu Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Nikolu Pastuovića, profesora emeritusa i stručnjaka za obrazovne sustave, Ivanu Katavić, ravnateljicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje te druge istaknute stručnjake, na panelu raspravljati o tome kako prolaze prvi mjeseci kurikularne reforme, što se promijenilo, a što se tek treba. Usporedit će i hrvatski obrazovni sustav sa sustavima drugih zemalja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" jedina je sustavna kampanja za bolje obrazovanje koja već godinama otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava. Prošlo je više od 1850 dana otkako je brend 24sata pokrenuo kampanju za boljitak našeg obrazovnog sustava. Konferencija će se održati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma, u petak, 15. studenog

Foto: 24sata.hr Partneri konferencije su Raiffeisen banka, INA, Pliva, Hrvatska Lutrija i Zagrebački Velesajam

 

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (8)
  • Lijepo je da oni to žele, ali činjenica je kako ni novu školsku godinu nisu uspjeli normalno započeti - štrajk je aktualn i dalje , a izjave ministrice i premijera poput gluhih telefona su što niti malo nije ohrabrujuće. Stoga se pitam - jesu li uopće - oni i svi mi - spremni na promjene i reforme ?!

    12. 11. 2019,   15:27
  • Ako sama predsjednica Hrvatske svoje dijete ne školuje u Hrvatskoj, kakvo je to obrazovanje, kakva je to država i kakva je to predsjednica? Ako se naši političari liječe u inozemstvu, kakvo je to zdravstvo, kakvi su to političari i kakva je to država?

    13. 11. 2019,   00:49
  • Promjene su Vam na ulicama

    12. 11. 2019,   17:53