Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite kupiti električno vozilo? Država će vam to sufinancirati

None Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

RADI ZAŠTITE OKOLIŠA Fond za zaštitu okoliša daje i 5000 kuna za električne bicikle. Tko prvi, njegova djevojka, novca za podijeliti imaju 17 milijuna

Natječaj za sufinanciranje kušnje električnih automobila, motocikala i bicikala otvorit će se 3. travnja u 9 sati. Tko prije podnese zahtjev, automatski će se diskvalificirati. Država je ove godine osigurala 17 milijuna kuna kojima do 40 posto sufinancira kupnju ekološki prihvatljivih električnih vozila. No postoji i granica koliko novca daje za pojedino vozilo - najviše 5000 kuna za električne bicikle, 20.000 za motocikle, a za električne aute najviše 80.000 kuna.

Bitne karakteristike vozila 

Svatko može podnijeti zahtjeva samo za jedno vozilo, koje se može kupiti u bilo kojoj zemlji na svijetu, ali mora se registrirati u Hrvatskoj. Da bi se novci dobiti, treba pribaviti ponudu trgovca iz koje se vidi kategorija vozila, tko je proizvođač, koji je model, vrsta pogona, snaga te kolika je emisija CO2.

Ako sve to ne piše u ponudi, uz nju treba pribaviti katalog ili certifikat u kojem je sve to navedeno. S internetske stranice Fonda potom treba preuzeti obrazac za prijavu i popuniti ga. Potom u Fond treba donijeti CD, DVD ili USB s ispunjenim obrascem za prijavu u Excel formatu, treba staviti i kopiju osobne iskaznice s obije strane, potom presliku ponude za vozilo koju je izdao ovlašteni trgovac.

Fond će razmatrati jedino zahtjeve za vozila koja su kupljena najranije 3. travnja ove godine, dakle na dan kad se otvara sam natječaj. Vozilo se može kupiti gotovinom, kreditom ili temeljem ugovora o financijskom leasingu, ali neće financirati vozila koja se dobivaju temeljem ugovora za korištenje vozila prema ugovoru o operativnom leasingu.

Kupovina iza natječaja 

Dokumenti se mogu Fondu dostaviti i preporučenom poštom s naznakama datuma i vremena zaprimanja u poštanskom uredu na omotnici. Zahtjevi se šalju na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti na Radničkoj cesti 80 u Zagrebu uz naznaku: Zahtjev na javni poziv za vozila - građani - 2019. Ako predaje osobno, to treba učiniti u pisarnici Fonda u zatvorenoj omotnici s imenom i prezimenom te svojom adresom.

Komentari (27)
  • Neisplativo totalno, za neki prosječni gradski auto daju oko 40k poticaja, a isti košta oko 270k kuna, dakle platite 230k prosječni auto, dok prosječni benzinac takav košta oko 90k kuna, dakle imate minus od 140k kuna. ako godišnje potrošite recimo 10k na benzin, ovo ćete tek na nuli biti za 14 godina!! i to ako ne ode akumulator a on će sigurno jednom otići na cca 50k km, dakle zamjena barem 3 akumulatora u 14 godina, svaki je oko 30k kuna, to je dodatnih 90k, dakle prolongira se. da ne govorim da put zg do recimo pariza traje el. autom tjedan dana

    25. 3. 2019,   21:52
  • Kakva elektrika, dizel poslan od samog Boga, posebno ovi cisti dizeli danas, jedino elektricno sto priznajem jeste dizel hibrid.

    25. 3. 2019,   21:44
  • Treba imat ovo i ono, otić tamo i vamo, potpisat ovdje i ondje, sad i onda... je, baš mi se da, vrlo sam potaknut.

    26. 3. 2019,   00:02